Nepal: radicalii hindusi ii avertizeaza pe liderii crestini sa paraseasca tara
Sub conditia anonimatului, mai multe surse catolice din Nepal au declarat, pentru organizatia catolica “Biserica in Nevoi”, ca temerile populatiei mici crestine devin tot mai mari, vizavi de siguranța lor în Nepal.
În primele ore ale zilei de 14 septembrie 2015, trei biserici protestante au fost bombardate în estul Nepalului, unde populația creștină este cea mai numeroasă (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe); nu au existat decese, deși câțiva oameni au fost răniți. Una dintre bombele plasate la o biserică locală nu a reușit să explodeze, dar a explodat mai târziu la secția de poliție, ranind patru ofițeri care inceracu sa o dezamorseze.
Incidentele au avut locm cu doar cateva ore înainte de un vot care urmarea reafirmarea Nepalului ca tara laica.
Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru incidentele cu bomba, dar suspiciunea pentru atacurile asupra Bisericii a căzut pe hindușii extremisti, mai multe broșuri asociate cu grupul hindus radical Morcha fiind găsite la locul faptei. Manifestele acuzau guvernul nepalez, ca s-ar afla sub controlul agenților străini, dand vina pe Creștinism pentru impingerea tarii intr-un conflict religios și etnic.
Promițând să blocheze intrarea liderilor creștini străini in Nepal, manifestele gruparii Hindu Morcha Nepal aratau:“Ii avertizam pe toți liderii religioși creștini străini, să părăsească imediat această țară, și ii invităm pe toți cei care au fost convertiti la Creștinism și au devenit lideri religioși creștini, să se intoarca la religia lor ancestrală”, care este Hinduismul. Poliția investighează incidentele.
Conform publicatiei catolice Zenit, peisajul politic din Nepal este tensionat. Promulgarea noii Constituții Nepaleze, din 20 septembrie 2015 – afirmă Nepalul ca republică democratică federală, aderand la valorile seculare. Majoritatea nepaleza s-a bucurat, aprinzand lumânări și participand la procesiuni.
Cu toate acestea, unele partide politice, reprezentând minoritățile etnice din câmpiile de sud și vest, riverane Indiei, sunt nemulțumite, organizand proteste violente, care au continuat mai mult de două săptămâni. Peste 40 de persoane și-au pierdut viața, în aceste tulburări.
O sursa apropiata Biserici Catolice din Nepal a declarat: “Ne rugăm și speram că nu vor exista mai multe biserici vandalizate sau bombardate, noua Constituție fiind în favoarea secularismului.
Între timp, ne-am angajat să continuam eforturile noastre de ajutorare a persoanelor cele mai sărace din Nepal”, dintre care multe se confruntă cu urmarile cutremurului masiv din Nepal, care a ucis 9.000 de oameni, pe 25 aprilie 2015 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).
Afilierea religioasă din Nepal este următoarea: 81,3% hindusi, 9% budisti, 4,4% musulmani, 3,1% kiranti, 1,4% crestini si altii 0,5%.