CE S-A INTAMPLAT, mai exact, la Sarbatoarea Breslei Artistilor Religiosi si a Restauratorilor din Romania… (foto)

EPILOG la Sarbatoarea Breslei Artistilor Religiosi si a Restauratorilor din Romania

Consemneaza: Claudiu Victor Gheorghiu – pictor iconar, istoric, consilier al Comitetul Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România; zugrav, imitator si ucenic al Sfantului Apostol si Evanghelist Luca.

Agentia de stiri Lăcasuri Ortodoxe si Serviciul de presă LO News, parteneri media (o conlucrare deosebită si fructuoasă) ai Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România au fost alături de noi de la inceputul manifestării, făcand un efort uman si logistic extraordinar, voi explica de ce, ca să stie toată lumea: in dimineata zilei respective, fuseseră la Biserica “Sfantul Ierarh Nicolae” din Chirnogi [https://lacasuriortodoxe.ro/promo/20965-eveniment-istoric-miitropolitul-naum-de-ruse-va-sluji-maine-in-chirnogi-langa-oltenita-romania.html] , in imediata apropiere a Municipiului Oltenita. Acolo s-a intamplat un eveniment minunat si deosebit: MiItropolitul Naum de Ruse a sosit din Bulgaria in Romania, pentru a sluji in Biserica “Sfantul Ierarh Nicolae” din Chirnogi.

Mitropolitul bulgar Naum de Ruse a vizitat comuna si a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, la invitatia Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor. Vizita ierarhului ortodox al Bisericii Bulgare, concomitent cu cea a Episcopului Sloboziei si Calarasilor, a fost un eveniment insemnat pentru zona, intrucat, dupa cum marturisesc documentele istorice pastrate in arhivele locale, o astfel de slujire comuna nu a mai fost raportata de peste 400 de ani.

Multumim frumos LO News, pentru efortul depus si suntem recunoscători.

Cu prilejul zilei patronului şi ocrotitorului lor, Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, breasla Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România a fost in sărbătoare, începând cu orele 14.00, in spatiul generos si intotdeauna primitor al Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, partener traditional al Asociatiei Filiala Arta Plastică Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Sărbătoarea a inceput cu slujba religioasă, transmisa in direct, oficiată de un sobor de preoti, condus de părintele consilier patriarhal Florin Şerbănescu, parohul Bisericii „Sfântul Stelian“-Lucaci. Slujba (incluzand rugăciuni pentru breaslă si pomenirea tuturor artistilor români trecuti la cele vesnice, care au făurit artă religioasă si restaurare, incepand cu secolul al XIX-lea pană azi) s-a oficiat in fata Bisericii din Timişeni-Gorj, amplasată în mijlocul Muzeului. Biserica, avand hramul Sfântul Nicolae, datată 1773, transferată în muzeu în anul 2002, întregeste tipologia monumentelor religioase din lemn, existente în Muzeul Satului. Resfinţită în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, aceasta a primit şi hramul Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), ocrotitorul Bucureştilor. Am avut bucuria ca, in timpul slujbei, filacterul pictat de mine cu Sfantul Apostol Evanghelist Luca (expus la Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2015 – vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe) să fie asezat in naosul bisericii. O mentiune specială din partea mea pentru custodele Bisericii din Timişeni-Gorj, o doamnă foarte dedicată .

După slujba religioasă a avut loc un program cultural-artistic , care a inclus:

– prezentarea Catalogului Anualei de Artă Religioasă și Restaurare 2015, de către domnul Marius Tita, critic de artă si jurnalist Radio Romania International. Expoziţia a avut loc în perioada 5 aprilie-17 mai 2015, pe simezele Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, reunind 80 de artisti pe simeze (am avut si eu plăcerea să expun 4 filactere), cunoscuti sau mai putin cunoscuti, dar uniti prin arta prezentată publicului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). ANUALA a fost organizată de Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti – Facultatea de Arte Decorative si Design – Departamentul Arta Murala şi cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”. În acest context, a avut loc, pe 15 mai, si Colocviul de Artă Sacră – Restaurare şi lansarea revistei “Fresca”.

– antren, voie bună, muzică si atmosferă de sărbătoare, cu tenorul Dumitru Gheorghiu, scriitorul Aculin Tănase si un duet de muzica populară.

– traditionala agapă, care a inclus mere si covrigi, stropite cu un pahar de vin. I-am urat LA MULTI ANI si am mancat dintr-un tort urias, cu ocazia onomasticii micutului care poartă numele patronului breslei Sfantului Apostol si Evanghelist LUCA: Luca Vaeni, fiul Directorului revistei Arta Religioasa, Anamaria Vaeni, si nepot al cunoscutului regizor Constantin Vaeni.

La “Sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România”, din ziua patronului şi ocrotitorului lor, Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, duminică 18 octombrie, au participat personalităti ale vietii culturale, foarte multi artisti, un public numeros, avizat si entuziast.

A consemnat, pentru Serviciul de presă Lăcașuri Ortodoxe si Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe, parteneri media ai Asociatiei Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România: Claudiu Victor Gheorghiu – pictor iconar, istoric, consilier al Comitetul Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România; zugrav, imitator si ucenic al Sfantului Apostol si Evanghelist Luca.

FOTOGRAFIILE pe care le-am realizat personal vi le pun la dispozitie, reprezintă :

1. O fotografie de colectie cu Maestri artei religioase si ai restaurării, de la stanga la dreapta: Romeo Andronic, Nicolae Sava, Viorel Grimalschi, Mihai Dumitru. In centru, este istoricul Aurelia Tudor, organizator din partea Muzeului Satului.

2. Filacter pictat de Claudiu Victor Gheorghiu, cu SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA, tempera pe hartie, 48×32 cm, 2015, pe simeze la Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2015, in naosul Bisericii din Timişeni-Gorj, in timpul slujbei religioase.

3. Slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoti condus de părintele consilier patriarhal Florin Şerbănescu, parohul Bisericii „Sfântul Stelian“ – Lucaci. Slujba (incluzand rugăciuni pentru breaslă si pomenirea tuturor artistilor români trecuti la cele vesnice, care au făurit artă religioasă si restaurare, incepand cu secolul al XIX-lea pană azi) s-a oficiat in fata Bisericii din Timişeni-Gorj, amplasată în mijlocul Muzeului;

4. Frumoasa familie LO News si Lacasuri Ortodoxe;

5. Aghiazma mica in ulcior si cataloagele Anualei de Artă Religioasă și Restaurare 2015.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.