Presedintele Chinei, la Londra: Marea Britanie n-ar trebui sa fie atat de lacoma dupa castig!

Președintele Republicii Populare Chineze, domnul Xi Jinping, însoțit de doamna Peng Liyuan, a acceptat o invitație lansata de Majestatea Sa Regina, de a intreprinde o vizită de stat în Regatul Unit, incepand de astazi (20 oct.) si pana pe 23 octombrie 2015.

În timp ce Marea Britanie se pregătește sa acorde onoruri de stat depline Președintelui chinez, în această săptămână, presa internationala spune ca China trebuie să fie trasa la răspundere pentru persecutia religioasa – inclusiv pentru dispariția și torturarea aparatorilor crestini pentru drepturile omului.

“Domnul Cameron trebuie să profite de această oportunitate de aur, pentru a influența China, in vederea eliberarii aparatorilor crestini ai drepturilor omului și libertatii religioase”.

Cancelarul George Osborne a cerut Marii Britanii și Chinei să stea laolalta si sa creeze un deceniu de aur.

“Dar, decenii intregi, viața nu a fost deloc de aur pentru multi dintre creștinii Chinei”, spune Paul Robinson, director executiv al Release International, care se pronunță pentru creștinii persecutați in întreaga lume.

“Chiar acum, unul dintre cei mai importanți aparatori crestini ai drepturilor omului se afla ilegal într-o ‘închisoare neagră’, pentru acuzații legate de un posibil spionaj, refuzandu-i-se orice reprezentare juridică.

Sa-l ucidem pe Zhang Kai? Sa oferim sustinere juridică bisericilor ale căror cruci sunt distruse in număr mare in China (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) – o tara care continuă să persecute minoritatea creștină.

“Singura întrebare pentru David Cameron, atunci cand se va intalni cu Președinte Xi Jinping, ar trebui să fie: ‘Dacă vă pasă cu adevărat de drepturile omului – atunci, când il veti elibera pe Zhang Kai? Zhang Kai este ceea ce ne ingrijoreaza la China – o națiune care-i suprima pe aparatorii sai creștini, și susține că ar face tot ce poate pentru sustinerea unui stat de drept”.

Ambasadorul Chinei la Londra, Liu Xiaoming, a declarat la show-ul lui Andrew Marr, in week-end-ul care tocmai a trecut, ca Președintele Xi va poposi in Marea Britanie, “pentru cooperare, pentru parteneriat, nu pentru o dezbatere privind drepturile omului”.

“Dar, această dezbatere ar mai trebui să aibă loc intr-un moment in care China ii întemnițeaza si ii tortureaza pe aparatorii sai, demoleaza bisericile și ii impinge pe crestini sa se inchine in subteran?”, spune Paul Robinson.

“Și, să nu uităm că aparatorii precum Zhang Kai, care isi iubesc țara, pur și simplu vor sa se foloseasca de legile țării, pentru a contesta legalitatea demolarii bisericilor si a celor care sunt tratați ca dușmani ai statului.

Ambasadorul chinez Liu Xiaoming a insistat în week-end-ul care tomai a trecut: “Nimeni nu va fi pus în spatele gratiilor, pur și simplu, doar pentru ca ar critica guvernul”. El a spus ca acestia au fost închiși, pentru că erau criminali, sau ca ar fi urmarit răsturnarea guvernului.

“Asta este problema Chinei: că cei care pun la îndoială autoritățile sunt pălmuiti, ca dușmani ai statului”.

“Ambasadorul ne-a îndemnat să nu scapam din vedere imaginea de ansamblu. Ei bine, Marea Britanie nu trebuie să fie atât de lacoma dupa câștig, incat sa inchida ochii la persecuții. David Cameron și George Osborne au o oportunitate de aur, astfel incat sa influenteze China pentru totdeauna – sa faca apel la libertatea religioasă.

Iar lumea e cu ochii pe ei, pentru a-i vedea cum se folosesc de această ocazie. Ca putere mondială în creștere, China ar trebui să ii îmbrățișeze, mai degrabă decât se se opuna, pe cei care lupta pentru judecată și dreptate în condițiile legii”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.