Mormantul Patriarhului biblic Iosif a fost incendiat

Patriarhia latina a Ierusalimului a lansat o declarație, in care a condamnat incendierea Mormântului lui Iosif, din Nablus.

Palestinienii au incendiat altarul evreiesc din Cisiordania, vineri, grupul islamist Hamas chemand la o zi de razbunare împotriva Israelului.

Oficialii militari israelieni spun ca aproximativ 100 de persoane s-au adunat la mormântul patriarhului biblic Iosif, care este situat în orașul palestinian Nablus. Ei au fost împinși înapoi de forțele de securitate palestiniene, care sosisera la fața locului, dar nu la timp, astfel incat nu au reusit sa ii opreasca pe rebeli sa incendieze mormantul.

Mormântul lui Iosif a fost venerat de-a lungul veacurilor de evrei, samaritenii, creștini și musulmani.

In momente cheie de-a lungul istoriei, mormântul lui Iosif a asistat la conflicte sectare intense. Samaritenii și creștinii si-au disputat accesul și titlul de propietate asupra sit-ului, în perioada bizantină timpurie, de multe ori implicandu-se in ciocniri violente. După ce Israelul a capturat Cisiordania în 1967, musulmanilor li s-a interzis sa se mai închine la altar și el s-a transformat treptat într-o cameră de rugăciune evreiasca. Disensiunile interreligioase și conflictele pe marginea revendicărilor evreilor și musulmanilor asupra mormântului au devenit frecvente.

Intrand sub jurisdicția Autorității Naționale Palestiniene, în urma semnării Acordurilor de la Oslo, a rămas sub paza, musulmanilor fiindu-le interzisa rugaciunea acolo.

La începutul Intifadei Al-Aqsa din 2000, a fost jefuit si distrus de o miscare palestiniana. În urma reocuparii Nablus în timpul operațiunii defensive a Israelului din 2002, grupurile de evrei au revenit acolo intermitent. Intre 2009 și 2010, mormantul a fost renovat, instalandu-se o nouă cupolă, iar vizitele închinătorilor evrei au fost reluate.

Mormantul lui Iosif este situat la intrarea dinspre rasarit in valea care desparte Muntii Gherizim si Ebal, la nord-vest de Fântâna lui Iacov, langa Tell Balata.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.