Episcopii africani condamna reaparitia terifianta a spiritului colonialist occidental

La Summit-ul recent al ONU pentru Dezvoltare Durabilă, o “Declarația comună a Episcopilor catolici din Africa și Madagascar” a făcut apel la liderii politici și la organizațiile internaționale, pentru ca acestea sa puna capăt promovarii a ceea ce documentul numeste “civilizația morții”, pe continent.

Prelații au notat: “Agenții civilizației morții folosesc un limbaj ambivalent, seducător, cu factorii de decizie și cu populații întregi, pentru a-i castiga de parteneri în realizarea obiectivelor lor ideologice…

Ei profita de sărăcie, de slăbiciune și ignoranță, în scopul supunerii popoarelor și guvernelor, in șantajul lor.

De remarcat, in randul acestor politici, este punerea în aplicare a unei agende a ‘sănătatii și drepturilor sexuale și reproductive’”.

Părintele catolic François Tiando din Benin, care se confruntă, conform publicatiei Zenit, cu această provocare primordiala, in cadrul lucrarii sale de supraveghere pastorala a familiei, în Episcopia de Natitingou, atrage atentia asupra sloganului centrelor pentru sanatatea reproducerii, destinate tinerilor, intitulate “Iubire si Viata”: “Învață să-ți trăiești viața personală, fără riscuri”. Centrele in cauza le acordă servicii confidențiale – în practică, înseamnand consiliere privind sanatatea reproducerii – adolescenților și tinerilor, fără consimțământul părinților.

“Părinții sunt dezarmati… există o gravă criză de valori in Africa”, a spus preotul.

Prin urmare, in mesajul lor, episcopii catolici denunta “recrudescența terifianta a unui spirit colonialist, sub pretextul unor cuvinte atrăgătoare, precum libertatea, egalitatea, drepturile, autonomia, democratizarea și dezvoltarea…

Nu mai poate fi negat faptul că, sub eufemismul ‘sănătatea și drepturile sexuale și reproductive’, astfel de programe sunt clar impuse ca o condiție pentru sprijinirea in dezvoltare”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.