EVENIMENT ISTORIC in Romania: Mitropolitul Naum de Ruse va sluji maine in Chirnogi, langa Oltenita

MiItropolitul Naum de Ruse, soseste din Bulgaria, maine, la primele ore ale diminetii, in Romania, pentru a sluji in Biserica “Sfantul Ierarh Nicolae” din Chirnogi, in imediata apropiere a Municipiului Oltenita.

Mitropolitul bulgar va vizita comuna si va oficia Slujba Sfintei Liturghii, la invitatia Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, Comuna Chirnogi fiind infratita cu localitatea bulgareasca Tutrakan (Turtucaia), din nord-estul Bulgariei, situat vizavi de Oltenita. Odata, aceste doua orase au fost legate de un feribot, care astazi, insa, nu mai funcționează.Un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Tutrakan a fost eliberat de sub dominația otomană în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878, de către ruși, pentru a deveni parte a Regatului Bulgariei. După cel de-al doilea razboi balcanic, s-a alaturat asezarilor din sudul Dobrogei, ca parte a Romaniei, până în 1940, cand prin Tratatul din Craiova, de dinaintea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a revenit pe teritoriul Bulgariei.

În timpul Primului Război Mondial, orașul care devenise parte din România, a fost locul Bătăliei de la Turtucaia, unde forțele Puterilor Centrale Bulgare si Germane au învins forțele românești.

De cealalta parte a Dunarii, Comuna Chirnogi, se află în sud-vestul județului Calarasi, la confluenta Dunării cu Argeșul, prin urmare, la frontiera cu zona bulgareasca a Silistrei. Dat fiind mersul istoriei, reflectat in documentele care se pastreaza pana astazi, in perioada 1790-1810 se consemna faptul ca, in Biserica “Sfantul Nicolae” din Chirnogi slujea un preot hirotonit de catre Episcopul de Ruse.

Si, fiindca in paginile Lacasuri Ortodoxe, va tinem la curent permanent cu arheologii care ne informeaza regulat din teritoriu (atat din tara cat si din strainatate), merita sa facem cunoscut faptul ca tot aici, in Chirnogi, exista si 5 sit-uri arheologice:- așezarea „Rudari” (sec III i.e.n); – necropola de nord-est; – așezarea de la „Șuvița lui Vulpe” (sec IV – III î.e.n.)- așezarea de la „Cariera de Lut” (langa „Cișmeaua Mare”)- asezarea de la „Șuvița Hotarului”, în via lui Codin.

Vizita ierarhului ortodox al Bisericii Bulgare, concomitent cu cea a Episcopului Sloboziei si Calarasilor, pare a fi un eveniment insemnat pentru zona, intrucat, dupa cum marturisesc documentele istorice pastrate in arhivele locale, o astfel de slujire comuna nu a mai fost raportata de peste 400 de ani.

Cei doi ierarhi, care vor sluji maine in Biserica “Sfantul Ierarh Nicolae” din localitatea amintita, vor primi titlul de Cetatean de Onoare al localitatii, pentru implicarea si promovarea valorilor cultural-spirituale.

Incheiem amintind inca un fapt interesant, anume ca, atunci cand facea parte din județul Ilfov, comuna Chirnogi – al carei nume, se pare, provine din turcescul “kirnak” (sclave) – era cunoscuta drept cea de-a doua mare comună din județ.

Pana si cimitirul “vechi” din Chirnogi si-a castigat propriul renume, astazi inca incluzand trei cruci de piatră apreciate drept monumente istorice memoriale: 2 cruci de piatra, din 1804 si 1897, si 1 cruce de piatra, care poate fi vazuta imediat langa biserica cimitirului, din 1876.

Va reamintim ca Mitropolitul Naum (altadata Episcop de Stob) a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, pe 23 martie 2014, in functia de Mitropolit de Ruse, inlocuindu-l astfel pe Neofit, care devenise Patriarh al Bisericii, din luna februarie a anului anterior (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Votul a fost unul unanim: 13 pentru, 0 impotriva (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Episcopul Naum este născut (1968) in Varna, fiind absolvent al Universitatii din Sofia (1994), devenind călugăr în 1992. In 1997 a studiat în Grecia, viața sprituala a Bisericii Ortodoxe Grecești. În același an, el a fost numit preot paroh în orașul Veliki Preslav. Ajuns arhimandrit (dec 1998), în 2004 a fost numit secretar al Sfântului Sinod si, totodata, președinte al consiliului Catedralei Patriarhale “Sfantul Alexander Nevski”. În martie 2007, a fost numit episcop de Stob, tot in Catedrala Alexander Nevsky.

Un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.