Sfantul Apostol Luca: Sarbatoarea Breslei Artistilor Religiosi si a Restauratorilor din Romania (18 oct)

Sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România, 18 Octombrie – un nou eveniment organizat in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe

Asa cum mi-am obisnuit prietenii si cititorii incă din primăvara acestui an, când Agentia de stiri Lăcasuri Ortodoxe, prin Serviciul de presă LO News, parteneri media (o conlucrare deosebită si fructuoasă ) ai Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România v-au oferit fotografii si reportaje de la Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare in zilele premergătoare acesteia (cu panotarea si pregătirea expozitiei), vă oferim acum, in avanpremieră si in exclusivitate, câteva informatii despre “Sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România“, ce va avea loc in aceasta duminică, 18 octombrie 2015, începând cu orele 14.00, in ziua patronului şi ocrotitorului lor, Sfantul Apostol si Evanghelist Luca.

Florin Ionut FILIP Neacshu, istoric, Manager de proiecte si comunicare al Asociaţiei Filiala Artă Religioasă şi Restaurare a UAP din România, precum si al UAP din România, a transmis un călduros mesaj: “Va asteptam cu mare bucurie la aceasta frumoasa sarbatoare! Sa cinstim din nou sarbatorile vechi si temeinice. Cred si sunt convins ca si asa vom nemuri stradaniile si staruintele atator truditori stiuti si, mai ales nestiuti, de pe aceste plaiuri!”

Iată anuntul de presă complet :

“Duminică, 18 octombrie 2015 începând cu orele 14.00, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, intrarea Şos. Kiseleff nr. 30 va avea loc Sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România, cu prilejul zilei patronului şi ocrotitorului lor, Sfantul Apostol Luca.

În pridvorul Bisericii din Timişeni-Gorj, amplasată în mijlocul Muzeului Satului, se vor sluji rugăciuni pentru breaslă, de către preoţi de la bisericile pictate şi restaurate de membri ai Asociaţiei Filiala Artă Religioasă şi Restaurare a UAP din România.

După ceremonia religioasă, va avea loc lansarea Catalogului Anualei de Artă Religioasă şi Restaurare 2015, urmată de un moment artistic susţinut de către scriitorul Aculin Tănase şi maestrul emerit Dumitru Gheorghiu” – Cristian Olteanu, preşedinte AFAPRR a UAP din România (www.afaprr.ro).

Notă: Urmariti paginile Lacasuri Ortodoxe si veti fi tinuti la curent cu reportaje si foto reportaje de la Sărbătoare si cu prezentarea Catalogului Anualei de Artă Religioasă şi Restaurare 2015. Multumim Redactia LOnews, LO+Radio si Lacasuri Ortodoxe pentru promovarea evenimentelor organizate de Asociaţia Filiala Artă Religioasă şi Restaurare a UAP din România, dar si pentru reflectarea pe larg a desfasurarii, a panotarii, a vernisajului ANUALEI de arta religioasa si restaurare, desfasurata in perioada 5 Aprilie-17 Mai 2015 pe simezele de la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, precum si a Colocviului si lansarea revistei “Fresca”. Multumesc si sunt recunoscator pentru tot acest demers jurnalistic.

A consemnat pentru Serviciul de presă LO News si Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe, parteneri media ai Asociatiei Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România: Claudiu Victor Gheorghiu, pictor iconar, istoric, consilier al Comitetul Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România; zugrav, imitator si ucenic al Sfantului Apostol si Evanghelist Luca.

FOTOGRAFIILE reprezintă icoane pe lemn si restaurare frescă cu Sfantul Apostol si Evanghelist LUCA, ale catorva membri ai Asociaţiei Filiala Artă Religioasă şi Restaurare a UAP din România, precum si icoana mea cu “Sf. Apostol si Evanghelist LUCA cu scene din viata sa”, premiată in Italia in 2006 si un filacter; AFISUL evenimentului.

1. SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA pictat de Maria Curticapean-Mirea, icoană pe lemn2. SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA pictat de Elena Murariu, tempera cu ou pe lemn, Dimensiuni: 55 x 38 cm, an 20023. restaurarea picturii interioare a bisericii Biserica “Coasta” cu hramul Sf. Nicolae (1833), jud.Valcea, de catre pictor restaurator Sava Irina,vedere fragment naos, frescă, SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA.4. “SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA, scene din viata sa”, tempera pe lemn, Dimensiuni: 25×20 cm, an 2006, premiata la a II-a editie Premio BOE, Palermo, Italia, decembrie 2006, PREMIUL SPECIAL AL CRITICII, pictat de Claudiu Victor Gheorghiu.5. Filacter SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA, tempera pe hartie, 48×32 cm, 2015,pe simeze la Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2015, pictat de Claudiu Victor Gheorghiu (textul este inceputul EVANGHELIEI sinoptice scrisă de SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA).

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca –viata si imnografie, pe scurt:

Sfântul, slăvitul şi într-tot lăudatul Apostol şi Evanghelist LUCA este autorul Evangheliei după Luca, însoţitorul Sfântului Apostol Pavel. În completare la Evanghelia sa, Sfântul Apostol Luca scrie Faptele Apostolilor şi dedică amândouă aceste scrieri lui Teofil, guvernatorul din Ahaia. El s-a născut în Antiohia siriană şi era medic. El este considerat a fi fondatorul iconografiei. El şi Cleopa l-au întâlnit pe Domnul IiSUS HRISTOS înviat pe drumul spre Emmaus (Luca 24).

El pictează trei icoane ale Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, dar şi icoane ale Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Din acest motiv, Sfântul Evanghelist Luca este considerat fondatorul iconografiei creştine. Conform Tradiţiei, Sfântul Luca este cel care a pictat prima icoană a Maicii Domnului zisă Povăţuitoarea sau Hodigitria, menţionată în Paraclisul Maicii Domnului:

Mută să fie gura păgânilor,Care nu se închină cinstitei icoanei tale,Celei zugrăvite de sfântulApostol şi Evanghelist Luca,Ceea ce se cheamă Povăţuitoare.“Fragment din Paraclisul Maicii Domnului”“Se spune despre dânsul că el a zugrăvit minunat chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, purtând în braţe pe Pruncul cel mai înainte de veci, pe Domnul nostru Iisus Hristos. Apoi a zugrăvit şi alte două icoane ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi le-a adus la Maica Domnului, spre a vedea dacă îi vor plăcea; iar ea, văzând acele chipuri ale sale, a grăit astfel: ‘Darul Celui ce S-a născut din mine şi al meu să fie cu icoanele acestea’.

Sfântul Apostol Luca a mai zugrăvit pe lemn şi chipurile sfinţilor şi marilor Apostoli Petru şi Pavel şi de la dânsul s-a început în toată lumea acel bun şi preacinstit lucru, adică zugrăvirea sfintelor icoane, întru slava lui Dumnezeu, a Maicii Lui şi a tuturor sfinţilor, pentru împodobirea Bisericii şi spre mântuirea credincioşilor, celor ce cu dreaptă credinţă cinstesc sfintele icoane. Amin.”

Iconografie

Dionisie din Furna, în Erminia sa , arată că Sf. Apostol Luca Evanghelistul poate fi reprezentat în mai multe feluri. În general, el este zugrăvit ca un tânăr cu părul creț, cu puțină barbă. Tot astfel (tânăr) este zugrăvit și în reprezentările individuale ale sfinților, ținând în mână Evanghelia. De asemeni, el mai poate fi reprezentat pictând icoana Maicii Domnului Povățuitoarea, el fiind, conform tradiției Bisericii, întemeietorul iconografiei și sfânt ocrotitor al iconografilor. În rândul evangheliștilor, este reprezentat stând în casă, sub un baldachin și scriind Evanghelia, pe care se văd cuvintele: “Deoarece mulți s-au încercat să alcătuiască o istorisire despre faptele deplin adeverite între noi…”. Simbolul său este vițelul, simbol al rangului sacrificial şi preoţesc al Domnul IiSUS HRISTOS .

ImnografieTropar (glasul al 3-lea):Apostole sfinte şi evangheliste Luca, roagă pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.Tropar (glasul al 5-lea) [1]:Pe păstrătorul Evangheliei bucuriei lui Hristos și scriitorul Faptelor Apostolilor, pe Sfântul Apostol Luca, cu sfintite cântări să-l lăudăm. Că scrierile lui sunt mărturia Bisericii lui Hristos: El este Doctorul neputințelor și suferințelor, El vindecă rănile sufletelor noastre și mijlocește neîncetat pentru mântuirea noastră.Condac (glasul al 4-lea)Ucenic făcându-te Cuvântului lui Dumnezeu, împreună cu Pavel ai luminat tot pământul şi negura ai gonit, scriind Dumnezeiasca Evanghelie a lui Hristos.Condac (glasul al 2-lea):Pe învățătorul evlaviei, pe grăitorul tainelor celor necuprinse și pe luceafărul Bisericii, pe dumnezeiescul Luca să-l lăudăm. Căci Cuvântul, Cel ce singur este cunoscătorul inimilor oamenilor, împreună cu înțeleptul Pavel l-a ales ca învățător al neamurilor.

Notă[1]: Troparul pe glasul al 4-lea și condacul pe glasul al 2-lea sunt traduse din limba engleză.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.