Patriarhia Moscovei condamna o noua ocupare cu forta a unei biserici din Ucraina

Șeful Departamentului Sinodal de Informații al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida, a condamnat cel mai recent incident semnalat in orașul ucrainean Konstantinovka, unde schismaticii au confiscat o biserică a Preasfintei Fecioare Maria, care este în prezent în construcție.

“Din păcate, aceasta nu este nicidecum prima data cand reprezentantii așa-numitei Patriarhii a Kievului au folosit forța pentru a profita ilegal de bisericile ortodoxe de pe teritoriul ucrainean, aflat in suferinta de mult timp”, a fost citat Legoida, de biroul său de presă.

Faptul că “adepții lui Filaret” au ales în mod deliberat o zi de sarbatoare a Fecioarei Maria, pentru înlăturarea rezidenților ortodocsi ai orașului, din propria biserică, lasandu-i astfel în imposibilitatea de a efectua o rugăciune comună la acea data, este “o marturisire elocventa” a moralitatii invadatorilor, a spus Legoyda.

“Reprezentantii Patriarhiei Kievului au transformat convulsiile bisericești canonice, într-un fel de activitate infractorială obișnuită, la care autoritățile, în mod sistematic, raman oarbe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii.

Daca pana acum, astfel de rapoarte cu astfel de incidente veneau din părțile vestice și centrale ale Ucrainei, de aceasta data este vorba despre o parohie din estul țării, unde majoritatea absolută a credincioșilor apartine Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (de sub Patriarhia Moscovei), a spus Legoida.

Este ciudat faptul că credincioșii Bisericii canonice, care formează o majoritate în Ucraina, “sunt tot mai discriminați, drept cetățeni de clasa a doua”, a mai spus el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.