Ucraina: Patriarhul Rusiei, nemultumit de actiunile functionarilor Patriarhiei de Constantinopol

Biserica Ortodoxă Rusă este profund îngrijorata “de masura acțiunilor anti-canonice” intreprinse de ierarhi ai structurilor bisericești ucrainene din SUA și Canada, ai Patriarhiei de Constantinopol, conform unui raport al Departamentului pentru Relații Externe Bisericesti al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Mitropolitul Ilarion, reprezentant al Patriarhului Kirill, a exprimat aceasta îngrijorare a Bisericii Ortodoxe Ruse, in cadrul celei de-a 5-a Conferinte pre-sinodale Pan-ortodoxe de la Chambesy, în apropiere de Geneva (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

El a explicat că ierarhii menționati au sosit în Ucraina în numele Patriarhului de Constantinopol, fără a-l informa despre aceasta pe Întâistătătorul canonic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, au intrat în contact cu schismaticii, declarand o pretinsa pregătire a Patriarhiei de Constantinopol pentru acordarea autocefaliei schismaticilor, contestand actele canonice universale recunoscute in secolele trecute de Patriarhia de Constantinopol, acceptand cu onoare persoanele caterisite și excomunicate din Biserică, permițându-le sărbătoririle în bisericile lor și rugându-se impreuna cu acestia.

“Cerem Patriarhiei de Constantinopol sa emita o evaluare a acestor acțiuni anti-canonice și sa ii oblige pe acesti ierarhi să opreasca astfel de acțiuni care distrug unitatea noastră pan-ortodoxa”, a declarat Mitropolitul Ilarion.

Șeful delegației Bisericii Ortodoxe Ruse și-a exprimat speranța că, în ciuda dificultăților existente, participanții la Conferință vor putea, “în spiritul unanimității frățești și al cooperarii”, sa pregăteasca Marele Sinod Pan-Ortodox, intr-un moment in care Ortodoxia “are nevoie atât de mult de el”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.