Papa isi cere iertare pentru pacatele Vaticanului. Pastrati-va promisiunile fata de copii!

Papa Francisc si-a cerut iertare, în numele Bisericii Catolice, pentru scandalurile care au avut loc la Roma și Vatican în ultima vreme (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

La începutul Audienței Generale de ieri, din Piața Sfantul Petru, unde s-a desfasurat Sinodul Episcopilor privind Familia (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Papa a spus ca a reflectat asupra Evangheliei zilei, in care Iisus le-a spus, de mai multe ori, “Vai”, preotilor – fariseilor si cărturarilor legii. Sfântul Părinte a comentat, afirmand ca aceste cuvinte ale lui Iisus sunt “foarte puternice”.13. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.14. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că mâncaţi casele văduvelor şi cu făţărnicie vă rugaţi îndelung; pentru aceasta mai multă osândă veţi lua.15. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că înconjuraţi marea şi uscatul ca să faceţi un ucenic, şi dacă l-aţi făcut, îl faceţi fiu al gheenei şi îndoit decât voi.16. Vai vouă, călăuze oarbe, care ziceţi: Cel ce se va jura pe templu nu este cu nimic legat, dar cel ce se va jura pe aurul templului este legat.23. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi(…)25. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că voi curăţiţi partea din afară a paharului şi a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire şi de lăcomie.(…)27. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că semănaţi cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morţi şi de toată necurăţia.(…)29. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că zidiţi mormintele proorocilor şi împodobiţi pe ale drepţilor, (Matei 23)

La audiență, Pontiful a continuat cateheza, facand trimitere la familie, de la parintii duhovnicesti la cei trupesti, având în vedere promisiunile pe care părinții le fac fiilor lor, atunci când ii aduc pe lume.

Reflectând asupra acestui lucru, Francisc a spus: “Nu ma refer atat de mult la promisiunile pe care le facem cateodata, pentru a-i tine fericiti sau a-i face sa se simta bine (poate cu unele trucuri nevinovate), sau pentru a-i atrage la școală, sau pentru a descuraja unele capricii.Eu ma refer la cele mai importante promisiuni, decisive pentru așteptările lor față de viață, pentru încrederea lor in ființele umane, pentru capacitatea lor de a înțelege ca numele lui Dumnezeu este o binecuvântare”.

Cea mai mare promisiune, a continuat Papa, este dragostea, iar fiecare copil are încredere că el sau ea va fi iubit și îngrijit:

“Copiii vin pe lume și se așteaptă să aibă o confirmare a acestei promisiuni. Ei așteaptă cu incredere totala si nevinovatie sa vada asta: în toate grupurile etnice, în toate culturile, in toate conditiile de viață!”.

“Atunci când se produce contrariul, copiii sunt raniti intr-un mod insuportabil, scandalos, fiindca nu au mijloacele de a descifra cauza”.

“Dumnezeu veghează asupra acestei promisiuni de la început”. Francisc le-a mai amintit celor de fata, sa se gandeasca la ce a zis Iisus: îngerii păzitori ai copiilor vegheaza asupra lor cu ochii lui Dumnezeu, care nu scapa din vedere copiii.

Când această promisiune este incalcata, a spus Papa, rezultatul este unul scandalos, pe care Iisus il condamnă.

“Relația de iubire tainică dintre Dumnezeu și sufletele copiilor, nu trebuie să fie încălcata”, a subliniat Papa Francisc, adaugand: “Copilul este gata, de la nastere, sa se simta iubit de Dumnezeu!”.

La Botez, a explicat Papa, revenind asupra clericilor, Biserica le face promisiuni fiilor ei, promisiuni care sa fie păstrate de părinți și de întreaga comunitate creștină. În confruntarea cu iubirea umana, a mai spus Francis, fiecare copil sesizeaza prezența lui Dumnezeu, Cel Care ii iubeste pe copii.

Papa a mai subliniat, de asemenea, cât de important este pentru noi sa promovam această relație tainică, lăsând loc lui Dumnezeu în viața tinerilor. Prin iubirea demonstrata de ei, le-a amintit Papa celor prezenti, parintii ii ajuta să aprecieze identitatea și unicitatea lor, ca fii și fiice ale lui Dumnezeu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.