Medicul Tarului Nicolae al II-lea si servitorii acestuia din urma ar putea fi canonizati

Biserica Ortodoxa Rusă i-ar putea canoniza pe medicul ultimului Tar al Rusiei Nicolae al II-lea – Evghenie Botkin și pe cei trei servitori ai acestuia.

O propunere în acest sens a fost făcută de Eparhia de Ekaterinburg. Problema va fi discutata, cel mai probabil, la o reuniune a Sfântului Sinod, conform unei declaratii a Protopopului Alexei Kulberg, prim-consilier al Mitropolitului Chiril de Ekaterinburg și Verhoturie, facuta pentru Interfax.

“Nu avem nicio informație despre faptul ca viata acestor patru slujitori fideli ai Tarului ar fi fost una păcătoasa, sau ca ar fi facut ceva in viața lor, care sa le păteze numele de crestin. Au fost colectate destule materiale despre viața si moartea lor, care indică, nu doar o viata de cea mai buna calitate a acestor persoane, ca cetățeni, ci, de asemenea, faptul că au dus o viata buna si dreapta de crestin”, a spus el.

“Loialitatea manifestata de acesti oameni, care au urmat familia Tarului in Tobolsk și Ekaterinburg nu reprezinta simple cuvinte”, a spus el.

“Citiți povestea familiei Tarului după abdicarea acestuia, despre modul în care oamenii care înainte de aceasta veneau cu multimile, încercand sa obțina cel mai mic beneficiu de pe urma familiei Tarului, si care s-au transformat instantaneu, au dispărut, și au evitat sa mai apara langa familia Tarului.

Ei au simțit că mirosea a sânge și s-au retras. Dar, cei patru servitorii loiali au rămas și si-au dat de bunăvoie viața, îndeplinind porunca creștină a dragostei și credincioșiei”, a explicat acesta.

Preotul a spus că oamenii din Urali au o sensibilitate specială fata de Evghenie Botkin și de ceilalti trei servitori ai Tarului, care au suferit împreună cu familia acestuia.

“Această atitudine este reflectată si in interiorul ‘Bisericii de pe Sange’, construita pe locul Casei Ipatiev (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). În absida de sud a acestei biserici, există registre memoriale cu numele împăratului, împărătesei și copiilor lor, iar pe partea opusă absidei, la nord, există panouri memoriale cu numele slujitorilor lor credincioși”, a spus el.

În 1981, Biserica Rusă din afara Rusiei i-a canonizat pe Evghenie Botkin, alaturi de slujitorii familiei Tarului (bucătarul Ivan Haritonov, valetul Aloise Trupp și camerista Ana Demidova), care au fost împușcati și ucisi în Casa Ipatiev. În anul 2000, Biserica Ortodoxa Rusă i-a canonizat pe noii martiri ruși și mărturisitori: Tarul Nicolae al II-lea, soția sa Alexandra Feodorovna și pe cei cinci copii ai lor.

Membrii familiei Tarului, medicul lor și trei servitori au fost martirizați în primele ore ale zilei de 17 iulie 1918, in Casa inginerului Ipatiev. Incepand din septembrie 2012, in “Biserica de pe Sange” se savarasesc Sfinte Liturghii in fiecare zi de 17 a fiecarei luni.

Pe 17 iulie, in fiecare an, are loc o procesiune sfanta, de la “Biserica de pe Sange” si pana in Ganina Iama, pe o distanta de 21 de km, imediat dupa slujba (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.