Adevarurile BIBLICE: locul inaltat din Dan, unde a fost ridicat vitelul de aur (foto)

Studiul perioadei biblice a Regatului Divizat ramane cel putin o provocare, dupa cum afirma Leon Mauldin, un predicator si cercetator al taramurilor biblice. Mesajul lui Leon face referire la evenimentele cuprinse in Sfanta Scriptură, la 3 Regi 11).

Ieroboam facuse mai multe schimbări neautorizate, în modul de închinare pe care Domnul il revelase. Motivul lui Ieroboam a fost acela de a-si consolida propria putere, și de a-i opri pe supușii săi sa mearga spre sud, la Ierusalim, să se închine, crezand ca-si vor pierde loialitatea fata de el.

La Dan, astazi, mai este inca posibil sa vedem sit-ul la care Scriptura se refera – cel al locului în care marele Ieroboam a asezat vițelul lui de aur.

“25. Şi a zidit Ieroboam Sichemul, pe muntele lui Efraim, şi s-a aşezat cu locuinţa lui în el; şi a plecat de acolo şi a zidit Penuelul.

26. Şi a zis Ieroboam în sine: “Regatul poate să treacă iar la casa lui David.

27. Dacă poporul acesta va mai merge la Ierusalim pentru aducere de jertfă în templul Domnului, atunci inima poporului acestuia are să se întoarcă la domnul lor Roboam, regele lui Iuda; pe mine au să mă ucidă, iar ei au să se întoarcă iarăşi sub stăpânirea lui Roboam, regele lui Iuda”.

28. Şi sfătuindu-se, regele a făcut doi viţei de aur şi a zis poporului: “Nu trebuie să vă mai duceţi la Ierusalim; iată Israele dumnezeii tăi, care te-au scos din pământul Egiptului!”

29. Şi a pus unul în Betel, iar pe celălalt în Dan.

30. Însă fapta aceasta a dus la păcat, căci poporul a început să meargă pentru a se închina unuia din ei, până la Dan, şi a părăsit templul Domnului.

31. Şi a zidit el şi capişti pe înălţimi şi a făcut preoţi, luaţi din popor, care nu erau fii ai lui Levi”. (3 Regi 13)

“Aceasta a dus casa lui Ieroboam la păcat şi la pieire şi la stârpirea ei de pe faţa pământului”. (3 Regi 13, 34)

“Domnul va vinde pe Israel pentru păcatele lui Ieroboam pe care el însuşi le-a făcut şi cu care a dus la păcat pe Israel”. (3 Regi 14, 16)

Am atasat in articolul de fata, doua fotografii realizate de Leon Mauldin:1) Altarul pe care se aduceau jertfe, din locul ridicat din Dan;2) Trepte catre platforma pe care se afla vitelul de aur.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.