FILISTENII: Rezolvarea unui mare secret. De unde au venit ei?

Ultimele descoperiri din sudul Turciei, neobisnuite, au rezolvat o problema care nu-si gasise pana astazi raspuns: filistenii nu au invadat Kunulua, ci ei chiar locuiau acolo.

Informatia a fost oferita de un raport Haartez, care vorbeste depre civilizatia prăbușita în urmă cu 3.200 de ani, a Popoarelor Marii – din care filistenii faceau parte – care pareau sa mature tot ce aparea in calea lor. Acum se știe de unde aparusera, asa incat oamenii de știință au fost nevoiti sa recunoasca faptul ca, pana astazi, se inselasera.

Pe atunci, împărăția hitită cuprindea cea mai mare parte a teritoriului cunoscut astăzi ca Turcia și Siria. Apoi, in jurul anului 1177 înainte de Hristos, întreaga civilizație a Mediteranei și Orientului Apropiat s-a prăbușit – iar “Popoarele Marii”, inclusiv filistenii, s-au ridicat.

Până în prezent, teoria despre “Invazia Popoarelor Mării” afirma ca filistenii ar fi apărut și s-ar fi napustit asupra regiunii, dintr-o bază din Marea Egee. Dar descoperirile recente, efectuate pe un sit arheologic din sud-estul Turciei, indică faptul că filistenii erau deja acolo cand marile civilizații s-au prăbușit. Prin implozia furtunoasa din jurul lor, filistenii au prosperat cumva și au înlocuit regatul hitit, în zona.

Această concluzie neasteptata este susținută de noi explicații privind anomaliile descoperite la Tel Tayinat, un sit arheologic din Câmpia Amuq, care se întinde la granița Siriei moderne cu Turcia.

Tel Tayinat contine ruinele unei cetati vechi de mii de ani. Dovezile găsite pe sit arata ca numele său vechi era Kunulua (sau Calno). Până de curând, s-a presupus că sit-ul era hitit, datorită locației sale, și că, după ce imperiul s-a prăbușit, locuitorii săi au evoluat în cultura “neo-hitita”, pornind de la numele vechi, stilurile și simbolurilor artistice ale hitiților. Cine erau exact “neo-hitiții” din Kunulua, ramasese un mister, pana astazi. Ei au fost – conform arheologilor – filistenii…

Noua teorie, conform careia Tel Tayinat a fost capitala filistenilor, este rezultatul unor constatari anormale, efectuate pe ceramica, și al altor ciudățenii descoperite in sapaturile conduse de Prof. Timothy Harrison, din Departamentul Civilizatiilor Orientului Mijlociu, al Universitatii Toronto.

Filistenii au fost unul dintre numeroasele grupuri menționate în înregistrările vechi ca fiind “Popoarele Marii”. Acestea sunt enumerate astfel, in templul mortuar al lui Ramses II, la Medinet Habu: Danian, Ekwesh, Lukka, Shekelesh, Sherden, Teresh, Tjeker, Weshwesh si Peleset – Plishtim în ebraică, sau filisteni.

Prima anomalie care a atras atentia asupra asezarii Kunulua, ca oraș filistean, a fost cantitatea mare de ceramică unica (miceniană) – care este una dintre markerii filistenilor, si se gaseste din abundenta in alte sit-uri ale filistenilor, în Israel, în special. Excavarile din Tel Tayinat, de la începutul anilor 1900, au dus la descoperirea unor straturi continand astfel de lucruri, dar nimeni nu a știut ce să zică despre ele. Unii au sugerat ca locuitorii hititi le-ar fi importat ca bunuri de lux.

Analizele petrografice au dovedit, insa, că ceramica fusese de fapt realizata la nivel local si a fost folosita pentru preparare produselor alimentare, de către localnici.

Mai mult decat atat, o inscripție descoperita la Tel Tayinat, scrisă în limba luwiana folosita de hitiți, menționa un misterios “Rege Taita”, conducător al walistinilor sau patinilor, iar o descoperire anterioara din Hamat, Siria, vorbea si ea despre un rege Taita, al walistinilor.

Nimeni nu auzise despre el. Se pare ca un nou regat, cu un rege nou și puternic, fusese descoperit la Tel Tayinat.

O descoperire a venit, insa, în timp ce se efectuau excavarile la templul dedicat zeului furtunii Adda sau Hadad, în Aleppo, Siria, în anul 2003: Kay Kohlmayer, directorul sit-ului, a găsit un basorelief și inscripția dedicata lui “Taita, Rege și erou al patastinilor”, și alta lui “Taita, cuceritor al Carchemișului”. Taita a restaurat acest templu antic și avea o inscripție dedicata marii sale realizări.

Pornind de la aceasta noua descoperire, reinterpretand un semn hieroglific luwian și dovezile arheologice acumulate de John David Hawkins, un expert luwian, se crede că toată lumea ar fi citit aceste inscripții greșit și că sunetul “W” ar trebui de fapt să fie citit drept “P”, ceea ce face din walistini, palistini, iar “patasatini” trebuie citit ca “palasatini” sau “Palastini”. Aceasta ar corespunde cu menționarea egipteana antica “peleset” – unul dintre cele zece grupuri ale Popoarelor Marii.

De fapt, hittito-logistul Prof. Itamar Singer a crezut mult timp ca Popoarele Mării – sau, cel puțin unele dintre ele – au venit din vestul Anatoliei. Nu a avut, insa, suficiente probe pentru a dovedi asta, pana acum.

Nu numai ca in Tayinat a fost patria filistenilor, dar astfel, exista si o dovadă despre veridicitatea istorică emisa de Profetul Isaia.

În 2012, echipa Universitatii din Toronto a descoperit jumătatea superioară a unei statui mari, ingropate, a regelui hitit Suppiluliuma. O inscripție luwiana de pe spatele statuii povestește faptele sale, facand legatura intre el si un rege “patinian”, care a luptat împotriva atacului asirianului Salmanasar III, din 858 î.e.n.

Era obisnuit pentru hetiți să aibă statui colosale la intrarea in cetate. Dar, atunci când asirienii au cucerit zona, în 738 î.e.n., obiectele sacre ar fi fost ingropate, cum s-a intamplat si cu aceasta statuie.

Oamenii de știință au suspectat de mult ca prevestirea profetului Isaia face trimitere la distrugerea asiriana a Kunulua. Statuia îngropata a lui Suppiluliuma, poate fi de fapt manifestarea fizică a acestui eveniment istoric:“9. Calno oare nu este ca şi Carchemişul? Şi Hamatul ca Arpadul şi Samaria ca Damascul?“10. Cum a cuprins mâna Mea împărăţiile idolilor, unde idolii erau mai numeroşi decât în Ierusalim şi în Samaria;” (Isaia 10: 9-10)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.