publicat în: Arhivă

Doua camere ascunse, descoperite in mormantul regelui Tut: Nefertiti?

La aproape un secol de la redescoperirea mormântul Regelui Tut – care a creat agitatie in randul egiptologilor – o noua serie de descoperiri s-ar putea dovedi a fi aproape la fel de uimitoare, dupa cum afirma Peter Hessler, intr-un raport pentru National Geographic.

In urma cu cateva zile, după ce un grup de arheologi egipteni și străini a examinat celebrul mormânt, Ministrul egiptean al Antichitatilor a confirmat că s-au găsit dovezi care sugereaza existenta a doua camere nedescoperite anterior.

“Acest lucru indică faptul că pereții de vest și de nord ai mormântul lui Tutankamon ar putea ascunde două camere funerare”, a declarat ministrul Mamdouh Eldamaty, pentru presa de stat egipteana.

Nicholas Reeves, arheologul care a venit pentru prima data cu ideea posibilei existențe a camerelor ascunse, publicase o lucrare în care afirma că mormântul lui Tutankhamon, un faraon al Dinastiei 18, care a murit în jurul anului 1323 inainte de Hristos, ar contine două uși, care au fost tencuite și pictate pe deasupra.

În teoria lui Reeves, aceste uși s-ar numara printre mai multe indicii care ar sugera că mormântul ar fi fost construit inițial pentru un alt lider – Nefertiti, principala soție a lui Akhenaton, despre acesta din urma crezandu-se că ar fi dat nastere lui Tutankhamon, cu o altă soție.

Reeves consideră că toate bunurile lui Nefertiti s-ar putea afla intacte în spatele ușilor ascunse, care nu au fost niciodată sparte de vechii tâlhari sau de arheologii moderni. Insa, pana acum, teoria sa nu avusese nicio sustinere fizica.