EXTRAORDINAR – moment unic pentru Ortodoxie: primele partituri in limba chineza, pentru cantarile liturgice ortodoxe, dupa cantarile traditionale locale

Parohia ortodoxă inchinata Sfintilor Apostoli Petru și Pavel din Hong Kong a dezvoltat o colectie de cântări liturgice ortodoxe, pe baza intonatiilor din muzica populară chineză. Autorul acestei muzici liturgice este dirijoarea corului Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Beijing (Patriarhia Moscovei), Nina Starostina – informeaza in premiera Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

După cum a precizat parohul Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Hong Kong, parintele protopop Pozdniaiev Denis, care a fost coordonatorul acestei lucrari, o carte intitulata “Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Ioan Gură de Aur – colectie de partituri chinezesti” este deja disponibila, dar nu a fost scoasa inca intr-un tiraj mare.

“Noi nu avem mijloace suficiente pentru a tipari colectia, in tiraj mare. Aceasta va fi disponibila, insa, la cerere. Oferim, de asemenea, exemplare gratuite din noua carte liturgică, parohiilor ortodoxe din China”.

Parintele Denis a subliniat faptul că realizarea acestei colectii reprezinta prima încercare de acest gen din istoria Ortodoxiei în China:

“Ceva similar s-a mai întreprins deja de catolici și de protestanți, dar în ce privește tradiția liturgică ortodoxă, crearea unui astfel de carti este o prima încercare”.

Parintele Denis ne-a mai relatat:

“Sper ca aceasta activitate sa continue în viitor, și este foarte posibil sa ne ocupam de Slujbele Privegherii”.

La rândul său, autoarea colectiei, Nina Starostina, a explicat ca activitatea desfășurată in realizarea acestei colecții a fost una interesanta și neobișnuita:

“In principal, am incercat sa acordam tonalitatea cuvintelor chinezesti cu melodiile tradiționale chinezesti, deci cum s-ar spune, într-un fel, textul ‘dicteaza’ directia melodiei. O astfel de interdependență, intre tonalitatile in exprimare și orientarea melodiei, sunt foarte tipice muzicii din China, atât antica dar si moderna”, a explicat aceasta.

Potrivit participanților la proiect, scopul a fost acela de a face primii pași in crearea unei muzici ortodoxe autentice, ca parte a culturii muzicale chineze și, de asemenea, adaptarea slujbelor ortodoxe, la urechile credinciosilor ortodocsi chinezi, nu numai ca text, ci si ca melodie și ritm:

“În ceea ce privește aspectul stilistic pur muzical, am efectuat, pe de o parte o intonație tradițională chinezească și, pe de altă parte, am păstrat, pentru unele melodii, intonația melodiilor grecești (la solicitarea unora dintre ortodocsii chinezi), armonizată, este adevărat, cu varianta lor ruseasca”, a adăugat Starostina.

Autoarea a absolvit cursurile departamentului istorico-teoretic al Conservatorului de Stat din Moscova “PI Ceaikovski”, iar apoi a finalizat un stagiu de doi ani la Conservatorul din Tianjin, unde a studiat guzheng, un instrument popular chinezesc, și muzica folclorica cantata si instrumentala, apoi istoria esteticii muzicale in muzica tradițională chineză.

În prezent, China numara aproximativ 15.000 de credincioși ortodocși, dintre care cei mai multi trăiesc în Beijing, Shanghai și în provincia Heilongjiang, regiunile autonome Xinjiang și Mongolia Interioară.

Parohiile din Beijing, Shanghai și Guangzhou sunt deservite de clerici ai Patriarhiei Moscovei. În Hong Kong, slujesc preoți ruși și chinezi.

La acest moment de bucurie, va propunem sa ne amintim cate putin din istoria pe care Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si chinezii “izolati si blocati” in mijlocul unui oras plin de oameni(!), langa Ambasada din Bucuresti, au trait-o impreuna, cu doar cativa ani in urma – dati click pe titlurile de mai jos, extrase din arhiva noastra:Apel: ajutor pentru oameni! …fara hrana, in fata ambasadei sunt aproximativ 100 de chinezi [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/425-apel-ajutor-pentru-oameni-fara-hrana-in-fata-ambasadei-sunt-aproximativ-100-de-chinezi.html] Hristos cu voi! (aseara a fost redactia Lacasuri Ortodoxe) [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/430-hristos-cu-voi-aseara-a-fost-redactia-lacasuri-ortodoxe.html] NOU APEL: “Sa nu-i uitam, fiindca s-a mai intamplat asta…” – Cetatenii de nationalitate chineza, din fata Ambasadei de langa Herastrau, au in continuare probleme [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/429-nou-apel-qsa-nu-i-uitam-fiindca-s-a-mai-intamplat-astaq-cetatenii-de-nationalitate-chineza-din-fata-ambasadei-de-langa-herastrau-au-in-continuare-probleme.html] O noua distributie de alimente – “Veti vedea cat este de usor. Nici noi nu am fost singuri…” (Lacasuri Ortodoxe) [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/428-o-noua-distributie-de-alimente-qveti-vedea-cat-este-de-usor-nici-noi-nu-am-fost-singuriq-lacasuri-ortodoxe.html] Ne-a mangaiat Hristos de 130 de ori… [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/426-ne-a-mangaiat-hristos-de-130-de-ori.html] “Am zis ca trebuie sa ducem si copiii, sa vada cum este…” [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/436-qam-zis-ca-trebuie-sa-ducem-si-copiii-sa-vada-cum-esteq.html] VIDEO: O masina de alimente transformata intr-o masina plina de flori si… oameni cu adevarat deosebiti. [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/434-video-o-masina-de-alimente-transformata-intr-o-masina-plina-de-flori-si-oameni-cu-adevarat-deosebiti.html] In vizita la Hristos, ca “oaspete” al nostru! – Ieri si astazi, ajutor medical (recomandari, medicamente… tratamente) [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/433-in-vizita-la-hristos-ca-qoaspeteq-al-nostru-ieri-si-astazi-ajutor-medical-recomandari-medicamente-tratamente.html] Semnaturi celebre – mediatizare pe posturile nationale de radio si tv [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/3631-semnaturi-celebre.html]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.