Rusia reintra in joc: in premiera, despre deturnarea conflictului sirian si miscarea inteligenta a lui Putin
Intrucat era vorba despre cel mai mare show geopolitic de pământ, Președintele rus Vladimir Putin a gasit de cuviinta sa aleaga cea de-a 70-a Adunare Generală a Natiunilor Unite, pentru a lansa oficial propria ofensiva in Siria.
“Într-un spectacol inteligent temporizat și executat ca de un expert, la summit-ul anual, Rusia, atât de mult umilita și totodata curtata de rivalii săi occidentali”, a venit cu surpriza unei “prime adresari a lui Putin la acest tip de Adunare, dupa 10 ani, prin care a inaugurat ceea ce unii diplomati au numit ‘deturnarea’ conflictului sirian” – arata intr-un raport recent aparut in Al-Monitor, Sophie Pilgrim.
“In timp ce oficialii occidentali se așteaptau ca Siria să domine summit-ul”, s-au trezit distrasi de lansarea ofensivei rusilor, “diplomatică și militară simultan, nu doar preluand fraiele in ce priveste Siria, dar susținând, de asemenea, ca joaca un rol important moral, atat în lupta importiva teroriștilor islamiști, cat și in problema care se ocupă de lumea arabă”.
“Rusia a subliniat rolul partidului legitim în Siria”, în acelasi timp tragand de urechi Occidentul, pentru ca a intervenit “neinvitat”. Într-un moment aproape paternalist din timpul discursului lui Putin, liderul rus a lovit puterile străine, vizavi de acțiunile lor în Libia și Irak: “Eu nu-i pot ajuta pe cei care au solicitat forțarea acestei situații: va dati seama ce ati făcut?”, a spus el. “Ar trebui sa ne amintim cu totii, ceea ce ne-a invatat trecutul!”.
Delegații din Ucraina, care si-au vazut – prin aceasta interventie – agenda uzurpata, fiind tratate evoluțiile Rusiei în Siria pe perioada intregului summit, au gasit mai potrivit sa reactioneze prin… parasirea salii.
“Rușii au reusit sa isi picteze ofensiva lor pe fondul anti-terorist, invitându-i pe liderii mondiali sa dezbata problema amenințarii extremiste în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, fortand astfel agenda Consiliului de Securitate din 30 septembrie” – arata Al-Monitor, sub semnatura lui Pilgrim – iar americanii neavand de facut altceva, decat sa susțina inițiativa – Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a felicitat inițiativa și a subliniat ca SUA și Rusia au ca obiectiv comun lupta împotriva terorismului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).
Mark Galeotti, un expert pe probleme de securitate rusesti la Universitatea din New York, susține, la randul sau, că odată ce “furia inițială și nedumerirea au disparut”, americanii ar putea vedea o anumită valoare în preluarea conducerii de catre Rusia, în Siria, mai ales intr-un moment în care “Statele Unite nu se vad in stare sa faca ceva in privinta asta, oricum”.
“Chiar dacă bombele rusești cad peste alte obiective ale rebelilor, cel puțin una din trei va cadea peste Statul Islamic [IS]”, a declarat Galeotti, pentru Al-Monitor.
Ca dușmani, atat ai Statului Islamic (printre ai cărui membri se numără si cetățeni ruși din Caucazul de Nord, care ar putea organiza atacuri la reintoarcerea lor acasa), cat și ai oponenților regimului lui Bashar al-Assad, un aliat vechi al Moscovei, rușii sunt acum insarcinati cu slăbirea ambelor grupari, simultan, în acelasi timp încercand să convingă Occidentul să se alăture eforturilor Rusiei.
Dar mai există, de asemenea, un alt motiv, mai profund, care a stat la baza deturnarii recente a rușilor, sustine Galeotti.
“Statul Islamic este o mare preocupare pentru Moscova”, a spus el, “dar nu la fel de mare precum excluderea Rusiei, după cum se vede, de pe locul său de drept în lume”.
“De ceva timp, rușii au văzut in cooperarea pentru combaterea terorismului, un mod posibil de a face fisuri în zidurile care au fost ridicate în jurul lor (ca răspuns la acțiunile din Ucraina)”.
Galeotti consideră că rușii au așteptat, până după semnarea acordului nuclear cu Iranul (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), înainte de a-si lansa in joc planul lor pentru Siria, iar asta pentru a nu sabota afacerea aliaților lor din Teheran (Iran).
Unii diplomați occidentali împărtășesc opinia lui Galeotti, cum că rușii sunt bineveniți in asumarea situatiei din Siria. “Da, ei au baza lor în Orientul Mijlociu; si-au restabilit pozitia de actor global, dar ce au moștenit ei, un nou Afganistan?”, a declarat un oficial, pentru Al-Monitor, sub conditia anonimatului.
“Dacă rușii distrug opoziția siriană, insista pe susținerea lui Assad și continua contradictiile cu Turcia și saudiții, ei risca se fie izolati și mai mult, așa cum s-a intamplat in cazul Ucrainei”, a spus oficialul.
Jonathan Cristol, un specialist in politica mondiala si Orientul Mijlociu, susține că performanța Rusiei la Adunarea Generală a fost, atât un mecanism de protecție pentru Moscova, cat si un avertisment. “Aceasta nu a vorbit doar despre Putin, care isi arată fața pe scena mondială”, a declarat pentru Al-Monitor. “El a venit la Adunarea Generală, pentru prima dată într-un deceniu, intrucat a avut un mesaj pentru Occident”: Rusia este chemata in Siria. Acum, el respecta asta. Prin urmare, coaliția Vestului a fost lăsata fara prea mare libertate de miscare.
Rușii au pornit catre New York, cu o concesie importantă pentru Occident: îndepărtarea liderului sirian Bashar al-Assad nu mai este o condiție prealabilă pentru lansarea discuțiilor politice.
Opozitia fata de Assad a devenit o umilință pentru coaliția de Vest, care a ingropat o mare parte din timp si energie în încercarea de a scăpa de liderul asediat, pretinzand ca i-ar proteja pe cei care i se opun.
Oficialii occidentali au declarat pentru Al-Monitor, tot sub condiția anonimatului, că nu au mai văzut, mai apoi, nicio altă opțiune, decat aceea de a inmuia tonul lor fata de Assad, în scopul de a inlatura impasul dintre cele două părți, dar se tem de un val de recrutare pentru Statul Islamic, ca rezultat direct al schimbarii, susținătorii opoziției fiind dezamăgiti si disperati in a-l vedea pe Assad plecat, incat este de așteptat să ii vedem înrolati alaturi de inamicul cel mai mare al regimului.
Alții arata pactul ca pe un punct de cotitură pozitiv în conflictul de lungă durată. Șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini, si-a exprimat speranța că agitația diplomatica declanșata de Rusia la Adunarea Generală ar putea duce la negocieri politice în săptămânile următoare.
Dar, intrucat Rusia continuă să vizeze opoziția siriana și in acelasi timp sa isi agaseze rivalii săi din Orientul Mijlociu recursul lui Putin pentru o “coaliție largită” s-ar parea ca nu va ramane unul prea realist.
Traducere, interpretare si alcatuire, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin