Amphipolis: mormantul ar putea fi doar un… monument simbolic

Un monument subteran opulent, din nordul Greciei, care a cauzat o agitație mare atunci când a fost excavat, anul trecut (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), ar putea fi doar un mormant simbolic – si nu locul de veci – al celui mai apropiat prieten și general al istoricului rege-razboinic Alexandru cel Mare, sustin cei care intreprind excavarile, conform Neos Kosmos, care citeaza un araport AP.

Arheologul Katerina Peristeri a spus ca crede ca structura boltita, decorata cu sculpturi și cu o podea mozaicata “ar fi fost un monument funerar al lui Hephaestion”.

Nobilul macedonean a crescut cu Alexander și a murit în Persia, în 324 inainte de Hristos, indurerandu-l pe imparat, care a ordonat sa fie ridicate mai multe monumente pentru Hephaestion.

Dar, arheologul spune ca nu există dovezi ca Hephaestion ar fi fost de fapt îngropat in mormântul din Amhipolis – la est de Salonic, a cărui excavare a dat nastere unor titluri provocate de speculații cum că acesta ar putea apartine lui Alexandru însuși, care a trăit in perioada 356 – 323 înainte de Hristos (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Un alt arheolog, cu toate acestea, care nu a fost implicat în excavare, a respins aceasta identificare, ca fiind “total nefondata” (Panayiotis Faklaris, profesor asociat la Universitatea din Salonic, intr-un interviu acordat Associated Press).

“Nu există nici o bază istorică sau științifică” pentru ceea ce a afirmat Peristeri, a spus el. “Hephaestion nu a avut nicio legătură cu Amphipolis”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.