Noi descoperiri: Cana Galileii – locul si vasele de piatra in care Iisus a transformat apa in vin…

Unde sa fie locul in care Iisus a transformat apa in vin? Descoperirea Canei Galileii, locul primei minuni a lui Iisus Hristos… (Foto: prin bunavointa echipei de Proiect Khirbet Qana).

1. Şi a treia zi s-a făcut nuntă în Cana Galileii şi era şi mama lui Iisus acolo.

2. Şi a fost chemat şi Iisus şi ucenicii Săi la nuntă.

3. Şi sfârşindu-se vinul, a zis mama lui Iisus către El: Nu mai au vin.

4. A zis ei Iisus: Ce ne priveşte pe mine şi pe tine, femeie? Încă n-a venit ceasul Meu. 5. Mama Lui a zis celor ce slujeau: Faceţi orice vă va spune. (Ioan 2)

Unde sa fi transformat Iisus apa în vin? Săpăturile de la Khirbet Cana, in Galileea inferioara, furnizeaza dovezi convingatoare ca, in prezent, a fost descoperita exact asezarea în care a fost savarsita prima minune a lui Iisus, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. Descoperirea unui mare complex crestin subteran sugerează că sit-ul ar fi putut fi venerat drept Cana Galileii, de primii creștini.

Prima minune a lui Iisus s-a savarsit în Cana Galileii. Cand, la petrecerea nuntii din Cana s-a ramas fara vin, Iisus le-a poruncit slujitorilor să umple șase vase de piatra cu apă. După ce i s-a oferit sa guste, nunul a descoperit ca bea vin:“7. Zis-a lor Iisus: Umpleţi vasele cu apă. Şi le-au umplut până sus.8. Şi le-a zis: Scoateţi acum şi aduceţi nunului. Iar ei i-au dus.9. Şi când nunul a gustat apa care se făcuse vin şi nu ştia de unde este, ci numai slujitorii care scoseseră apa ştiau, a chemat nunul pe mire,10. Şi i-a zis: Orice om pune întâi vinul cel bun şi, când se ameţesc, pune pe cel mai slab. Dar tu ai ţinut vinul cel bun până acum.11. Acest început al minunilor l-a făcut Iisus în Cana Galileii şi Şi-a arătat slava Sa; şi ucenicii Săi au crezut în El.” (Ioan 2).

Unde este, insa, locul in care Iisus a transformat apa in vin? Unde era Cana Galileii? Există cel puțin cinci candidați pentru Cana biblica, dar, conform unui raport al arheologului Tom McCollough, sub numele “Cautand Cana: unde a transformat Iisus apa în vin”, care va fi publicat in viitorul numar al Revistei americane de Arheologie Biblica (noiembrie/decembrie 2015), doar un singur sit ofera dovezile cele mai convingatoare.

La doar 15 km de Nazaret, se află sit-ul Khirbet Cana (sau Khirbet Qana – “Ruinele Cana”), în Galileea de jos. Săpăturile de la Khirbet Cana au inceput in 1998, sub conducerea regretatului Douglas Edwards. Autorul articolului amintit, Tom McCollough, s-a alăturat proiectului, ca director de sapaturi, în anul 2000, și a devenit codirector, în 2008. Mai mulți factori l-au convins pe McCollough că locul biblic al Canei Galileii, unde Iisus a savarasit prima Sa minune, fusese descoperit.

Cercetarile arheologice au arătat că Khirbet Cana era o asezare evreiasca modesta, bine conectata in perioadele elenistică și romană (323 î.en – 324 e.n.). Identitatea evreiască a Khirbet Cana a fost confirmată prin descoperirea unei sinagogi din epoca romană, mai multe miqva (băi ritualice evreiești), șase monede ale macabeilor și un ostracon (nume dat scoicilor pe a căror cochilie se scria numele celor condamnați la ostracizare – exilati, surghiuniti) incizat cu litere ebraice.

Khirbet Cana a fost, prin urmare, într-adevăr, un sat evreiesc vibrant în antichitate, dar sa fi fost totuna cu Cana Galileii din Biblie? Creștinii din perioada bizantină, se pare, erau convinsi de asta. Poate că dovada cea mai convingătoare că primii creștini au identificat Khirbet Cana, cu locul Canei din Noul Testament, este marele complex creștin de venerare, subteran, descoperite de echipa arheologică, la sfârșitul primului sezon de excavare.

O explorare subterana extinsa a arătat că imensul complex include cel puțin patru peșteri. Prima peșteră care a fost excavata, era căptușita cu ipsos, datând din perioadele bizantine pana la cele cruciate (415-1217 era noastra). Mai multe insemne grecesti sunt prezente pe pereții peșterilor, înregistrand prezența pelerinilor creștini: unele descriu “Kyrie Iesou” (“Doamne Iisuse”), altele cruci, iar unele par să înregistreze nume ale pelerinilor.

Mai fascinant decat atat, insa, este faptul ca arheologii au descoperit, in aceasta prima peșteră, ceea ce pare sa fi fost un Altar: un capac de sarcofag (foto) inscriptionat cu cruci în stil maltez pare sa fi servit ca Altar, marginea de sus fiind uzata, probabil de pelerinii care isi asezau mainile pe ea în timpul rugăciunii. Deasupra “Altarului”, a fost descoperit un raft cu doua vase de piatra.

“Mai era loc pentru inca patru”, scrie autorul Tom McCollough, conform unor dezvaluiri pe care ni le-au facut deja, cu mare bunavointa, cei care se ocupa de viitorul numar al revistei arheologice amintite (care urmeaza sa apara, pentru lunile noiembrie/decembrie).

“In cele sase vase de piatra s-ar fi aflat apa pe care Iisus a transformat-o în vin:’Şi erau acolo şase vase de piatră, puse pentru curăţirea iudeilor, care luau câte două sau trei vedre’ (Ioan 2: 6). Toate acestea sugerează că Khirbet Cana a fost privita ca asezarea Canei din Noul Testament, in vremurile foarte timpurii”.

Așa cum am menționat anterior, mai existau, cel putin pana acum, minim 4 alti candidați pentru Cana Galileii din Biblie. Khirbet Cana, de fapt, nu este nici macar sit-ul cel mai vizitat astazi de turisti. Totusi, McCollough ne asigura ca Khirbet Cana este cel mai bun candidat pentru Cana din Noul Testament.

Ramane, insa, sa aflam mai multe despre dovezile care l-au ajutat la identificarea Khirbet Cana, cu “locul in care Iisus a facut prima Sa minune și motivele pentru care ceilalți candidați” in identificare nu mai par a ramane valabili, citind articolul complet, care va aparea in Nr. noiembrie/decembrie 2015 al Revistei americane de Arheologie Biblica, intitulat: “Cautand Cana: locul in care Iisus a transformat apa în vin”, semnat chiar de Tom McCollough – mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.