Comunicarea si informarea in Biserica, nu sunt doar o alta activitate a Bisericii, ci esenta vietii sale. O noua biblioteca digitala

La o conferință de presă tinuta la Vatican, zilele trecute, a fost lansata o noua bibliotecă digitală online, care asigura accesarea a peste o mie de documente papale, privind comunicarea si informatia, din primul secol si pana in secolul XXI.

Inițiativa, cunoscută sub numele de Proiectul Baragli, include învățăturile papale privind comunicarea, traduse în limbi diferite, și este orientata mai ales spre cei care lucrează în centrele de educație și de formare catolice.

Proiectul este numit după iezuitul Enrico Baragli, care a murit în 2001 și a cercetat modul în care Biserica Catolică a comunicat mesajul sau de-a lungul secolelor.

Biblioteca digitală are un “navigator”, care ajută in explorarea resurselor online disponibile. Versiunea beta în limba italiană functioneaza din 30 septembrie și poate fi găsita la adresa www.chiesaecomunicazione.com.

Arhiva va fi extinsa incontinuu, pentru a include documente noi.

Funcția primară a acestei arhive este promovarea importanței comunicațiilor în viața Bisericii.

“Comunicarea nu este doar o altă activitate a Bisericii, ci este chiar esența vieții sale. Comunicarea Evangheliei si a dragostei lui Dumnezeu pentru toți oamenii, așa cum este exprimată în viața, moartea și Invierea lui Iisus Hristos, este ceea ce unifică și da sens tuturor celorlalte aspecte ale vieții Bisericii.

Acest proiect este deosebit de valoros, pentru că aduce împreună și pune la dispoziția unui public mai larg, o lungă tradiție de predare și de reflecție a Bisericii, centrata pe comunicații.

Materialul în sine este extrem de important, deoarece arată modul în care Biserica, de-a lungul istoriei sale, a încercat să se angajeze in mijloacele și formele de comunicare, care au modelat cultura și societatea umană în schimbare.

Această colecție ne permite să apreciem, atat modul, cat și mijloacele de exprimare a mesajului Bisericii, de-a lungul anilor, ținand cont de schimbările și de evoluțiile în formele și tehnologiile de comunicare în masă dominante” – a declarat președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale, Arhiepiscopul Claudio Celli, la lansarea Proiectului Baragli.

“Este interesant să vedem cum Biserica s-a adaptat înțelegerii, pentru a comunica pornind de la o cultură predominant orală, catre una a cuvântului scris; de la lumea manuscriselor, la inventarea tiparului; de la lumea comunicarii in masa, pana la apariția de ziare, radio, cinema, televiziune și, mai recent, la mass-media digitala și rețelele sociale” – a explicat acesta.

“Publicarea on-line a acestor materiale, leva furniza, teologilor și oameni de știință din comunicare, resursele primare, pentru a aprofunda reflecțiile lor privind modul in care astăzi Biserica ar trebui să-si îndeplinească responsabilitatea de împărtășire a mesajului catre toți oamenii”.

“Ar trebui acordată mai multă atenție pregătirii liderilor viitori ai Bisericii, în domeniul comunicațiilor. In acest sens, noua publicație on-line a fost proiectata în așa fel încât să-i încurajeze pe utilizatori sa creeze rețele comune. Se speră ca această facilitate sa le permita, celor care sunt implicati în formare, sa lucreze împreună, impartasindu-si ideile despre cum s-ar putea forma cel mai bine comunicatori pastorali și identificand cele mai bune practici în acest sens”.

Va reamintim ca, in aceasta perioada, Asociatia non-profit Lacasuri Ortodoxe desfasoara un program prin care se urmareste (conform statului propriu) cercetarea si identificarea celor mai bune solutii in comunicare, in cadrul misiunii Bisericii. Cercetarea a pornit in urma cu doi ani, iar in prezent se desfasoara si se aplica in cadrul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Vincentiu si cu suportul Departamentului Mass-Media al Episcopiei, cat si al celorlalte departamente eparhiale. O prima reusita in acest sens, a fost lansarea propriei Retele Web (click aici) [https://lacasuriortodoxe.ro/media-cinema/16816-conferinta-de-presa-video-integral-lansarea-primei-retele-informationale-web-ortodoxe.html] , urmata de lansarea unei carti intitulate “Biserica si Internet – Real si Virtual”, scrisa de Ing. Catalin Ion, presedintele Asociatiei Lacasuri Ortodoxe, publicata de Editura Episcopiei Sloboziei si Calarasilor. In prezent, se lucreaza la noi servicii, prin care comunicarea in cadrul Bisericii Ortodoxe sa fie imbunatatita si adaptata noilor tehnologii, prin realizarea de software-uri intuitive performante.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.