Biserica Rusa il acuza pe liderul greco-catolic ucrainean de rusofobie si anti-Ortodoxie

Patriarhia Moscovei l-a criticat aspru pe liderul ucrainean al greco-catolicilor (uniați), Arhiepiscopul Svyatoslav Șevciuk (foto).

“Uniatii, în persoana primului ierarh al Ucrainei, se manifestă, din nou, ca o reminiscenta tristă a istoriei, atunci când catolicii și ortodocșii se considerau reciproc nu aliați, ci rivali”, se spune în declarația Departamentului pentru Relații Externe Bisericesti (DECR), facuta publica ieri, ca răspuns la un interviu al lui Șevciuk pentru agentia austriaca Kathpress.

“Ca multe alte discursuri ale ierarhului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), acest interviu este îmbibat cu agresiune împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse și conține atacuri asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, precum și afirmatii politizate privind tragedia care se desfășoară în Ucraina de astăzi, cat și insulte la adresa Patriarhului Moscovei și al Intregii Rusii”, arata documentul.

Autorii acestuia subliniază că retorica liderului uniaților “este la fel de ostilă Ortodoxiei, în prezent, precum a fost în trecut”, și demonstreaza ca “ideile naționalismului îngust ii sunt mai dragi” lui Șevciuk, “decât spiritul Evangheliei, care se manifestă în cuvintele Sfântului Pavel, care a spus că, în Hristos, nu mai exista nici grec, nici iudeu”.

Declarația arată, de asemenea, că șeful Bisericii Greco-Catolice din Ucraina (UGCC) refuză să considere Biserica Ortodoxa Ucraineana ca fiind patriotica, pur și simplu pentru că ea rămâne fidelă Preafericitului Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii. Oficialii DECR subliniază că, “această credincioșie nu se bazează pe o stare actuală de lucruri, din sfera politică, ci pe conștiința că înrudirea spirituală izvorâtă din cristelnița Printului Vladimir este mai puternică decât orice moment al timpului și ii unește pe creștinii ortodocși din Sfânta Rusie, “indiferent de frontiere și de diferențele etnice, rasiale sau altele”.

“Vedem clar dublul-standard, în cuvintele Arhiepiscopul Svyatoslav. Din punctul său de vedere, Biserica Ortodoxă Ucraineană, legată de Patriarhia Moscovei numai prin legături spirituale și rugăciune, ar trebui să se separe de ea, în scopul obținerii dreptului de a se numi Biserică națională și patriotică, în timp ce, pentru UGCC, care este în dependență administrativă directa de Papa, nu mai este deloc necesara separarea de el”, spune documentul.

DECR subliniază că “tăierea legăturilor istorice ecleziastice intre Moscova și vechiul Kiev, de unde a luat fiinta tinutul Rus”, a devenit sloganul principal al Bisericii schismatice formate în Ucraina la începutul anilor 1990.

“Argumentele folosite de către șeful Bisericii Greco-Catolice din Ucraina sunt în ton cu cele ale schismaticilor” – se arata in declaratie.

Autorii declaratiei amintesc că Biserica Ortodoxă Ucraineană este o Biserica auto-guvernata, independenta de Patriarhia Moscovei în probleme administrative și financiare. Singurele legaturi care se manifesta in afara celor spirituale ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia Moscovei, sunt faptul că Patriarhul este pomenit in parohiile Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, conform cu Statutul acesteia, si ca aceasta il alege pe noul Mitropolit al Kievului și al Întregii Ucraine.

“Autoritatea supremă a Patriarhiei Moscovei a crezut întotdeauna că este important sa continue un dialog cu drepturi depline între Biserica Ortodoxă Ucraineană și UGCC, intrucat se dovedeste a fi necesar, în primul rând, dialogul, pentru restabilirea păcii în țara ucraineană indelung incercata.

Cu toate acestea, succesul în această chestiune poate fi realizat numai cu condiția ca retorica, care vizează stârnirea urii interetnice și interconfesionale, sa nu mai fie folosita”, se arată în declarație.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.