TRADIŢIE ŞI COOPERARE RESPONSABILĂ ÎN EUROPA DE ASTĂZI

În ziua de 9 februarie 2009, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în audienţă pe Excelenţa Sa Domnul Mario Cospito, Ambasadorul Republicii Italia în România.

În cadrul întrevederii, au fost subliniate relaţiile foarte bune dintre România şi Italia, sub aspect cultural, economic şi politic, având în vedere moştenirea comună culturală şi lingvistică. Această realitate trebuie să constituie o premisă pentru intensificarea legăturilor dintre cele două ţări şi popoare, mai ales în contextul actual când există o numeroasă comunitate românească în Italia, dar şi multe societăţi comerciale italiene în România.

Excelenţa Sa consideră că este necesară cooperarea dintre cele două ţări, pentru ca incidentele sociale din Italia în care au fost implicaţi unii cetăţeni români să nu creeze o imagine negativă pentru toată comunitatea românească din Italia, sau, ca reacţie, o atitudine negativă a românilor faţă de italienii din România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanţa promovării şi apărării valorilor sociale şi culturale creştine ale celor două popoare, ca factori de echilibru între apărarea propriei identităţi, dar şi respectul faţă de identitatea celorlalţi.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a adus la cunoştinţă domnului ambasador că, între preocupările pastoral-misionare şi sociale actuale ale Bisericii Ortodoxe Române, se înscrie şi grija faţă de credincioşii ortodocşi români din străinătate şi integrarea lor în societăţile în care trăiesc. În acest sens, Preafericirea Sa va propune Sfântului Sinod ca prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) să fie instituită ca Duminică a migranţilor, cu scopul de a cunoaşte mai bine atât problemele, cât şi realizările acestora în alte ţări.

În cadrul audienţei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai subliniat împlinirea anul acesta a zece ani de la vizita Papei Ioan Paul II în România – prima vizită a unui episcop al Romei într-o ţară majoritar ortodoxă (7-9 mai 1999) – moment care ar putea fi marcat printr-o aniversare adecvată.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.