Israelul si Arabia Saudita, impreuna impotriva Iranului

Israelul și Arabia Saudită au un “interes comun’’ în combaterea pericolului pe care il constituie Iranul pentru întreaga regiune a Orientului Mijlociu. Nu este “o alianta”, ci o posibilitate de a “acționa împreună”, a declarat Ambasadorul Israelului în Italia, Naor Gilon, în cadrul unui interviu pentru Agentia italieneasca ANSA.

Gilon a participat, la Roma, la un Congres pe tema “Către un acord privind Iranul, oportunitate sau amenințare”, la care au participat, de asemenea, oficiali saudiți.

Diplomatul israelian nu are îndoieli: acordul semnat in luna iulie la Viena, între țările membre ale Consiliului de Securitate al ONU (în special Statele Unite), Germania și Iran reprezinta o amenintare.

Și asta este valabil din mai multe motive, a explicat el. În primul rând, pentru că acordul de fapt nu elimină posibilitatea ca regimul de la Teheran sa construiasca armament nuclear, ci doar incetineste procesul, permitand Iranului sa obtina, in scurt timp, cu toate capacitățile, o bombă atomică. În al doilea rând, a observat Gilon, în timpul negocierilor pentru acord, a fost discutata doar problema nucleară, fără a exista discutiile privind politicile expansioniste și destabilizatoare ale ayatollahilor din Siria, Irak, Yemen, Bahrain (tară considerată parte a teritoriului iranian, potrivit diplomatului) și agresivitatea iraniana asupra Israelului, prin aliatii Hamas din Gaza și Hezbollah din Liban.

Chiar și după semnarea acordului, autorităților iraniene de top continuă să reprezinte o amenințare pentru Statele Unite și Israel, a observat Ambasadorul.

“Cu doar două zile în urmă, șeful armatei iraniene a anunțat că în 25 de ani Statul Israelian va fi distrus”.

Mai mult decât atât, odata cu semnarea acordului și cu incheierea embargoului, Iranul isi va recâștiga controlul asupra fondurilor înghețate și, prin noi acorduri comerciale, va dispune de mai multi bani pentru obiectivele sale militare, a adăugat Gilon.

“Cei care sustin ca Iranul este o forță stabilizatoare în Orientul Mijlociu, nu au înțeles nimic despre aceasta regiune”, a comentat diplomatul. El crede că zona este amenințată de doi factori: ISIS și Iran.

“Iranul” – a subliniat el – “este cel mai periculos, deoarece este un stat cu o structură puternică, ceea ce înseamnă că domina întreaga regiune, ceea ce a dus la tensiuni mai mari cu sunnitii si la o posibila participare a tuturor la realizarea bombei atomice”.

Deși ISIS și Iran sunt dușmani, ecuația “dușmanul dușmanului meu este prietenul meu” nu este adevărata în Orientul Mijlociu, a avertizat Ambasadorul, adresându-se occidentalilor care speră că Teheranul ii va ajuta la invingerea Califatului.

Diplomatul a exclus orice posibilitate de discuții între Israel și Iran, cat timp există “un regim care include în programul său distrugerea Israelului’‘.

În ceea ce privește Arabia Saudită, “avem o convergență de interese: vom vedea Iranul cu aceiași ochi”.

“Noi nu suntem, cu siguranță, o alianta, dar ne putem concentra în aceeași direcție”, a menționat el.

În ceea ce privește relația dintre o democrație precum cea din Israel și un stat islamic ultra-conservator, cum este Regatul Arabiei, ambasadorul spune că nu există nimic șocant aici.

“Gândiți-vă la cooperarea dintre Statele Unite și Riyadh”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.