Viata monahala in lumea moderna. Noile tehnologii in manastire si renuntarea la lume

Zilele acestea, în Manastirea Stavropighiala Pokrovsky din Moscova s-a încheiat conferința internațională teologica, stiintifica si practica: “Monahismul in Sfânta Rusie: de la începuturi si până astazi”.

În cadrul intrunirii, au fost dezbatute probleme precum:

– viața monahala în lumea modernă: prezenta noilor tehnologii in manastire si mijloacele moderne de comunicare. Relatia dintre tehnologia moderna și renunțarea la lume; riscul dependentei de mijloacele moderne, pierderea pacii sufletesti si a spiritului de rugăciune. “Cu toate acestea, din moment ce un număr de ascultari de astăzi este imposibil să fie indeplinite fără un computer, Arhiepiscopul Mark a sugerat o serie de măsuri practice, pentru limitarea impactului negativ asupra vieții călugărilor” – se arata intr-un raport emis de Patriarhia Rusa, pe aceasta tema.

– relatia dintre calugari si rude – aspecte teologice, ascetice și ecleziologice de înțelegere a problemei și posibilele modalități de rezolvare a acesteia.

– relația dintre mănăstiri: sensul și formele de comunicare in doctrina biblico-teologică a părtășiei; formele de comunicare de care au nevoie manastirile din timpul nostru; formele permise de comunicare.

– jurământul de renunțare la lume si interacțiunea cu lumea: “Chair daca paraseste lumea, un calugar trebuie să fie prieten fiecarei persoane, demonstrand mila fata de toată lumea. În aceasta consta taina vieții monahale”, se arata in acelasi raport.

– calea de mijloc intre educatia religioasa si religiozitatea proprie: adevărata înțelegere a teologiei călugărului, este rezultatul unei combinații intre activitatea intelectuală si curatirea inimii de patimi, în ascultare față de stareț, în umilință și blândețe sufletească. Cunoasterea abstracta rațională este lipsita de vitalitate.

– discutii libere.

La forum au participat 9 episcopi, 53 de arhimandriti și stareți, 73 de starețe și 47 de călugări, 192 participanți din mai mult de 80 de eparhii ale Bisericii Ortodoxe Ruse din Rusia, Ucraina, Belarus, Republica Moldova, precum și stareți și starețe ale unor mănăstiri din Grecia, Cipru si din Biserica Ortodoxă Rusă din Străinătate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.