Eschau, Franta: Biserica Rusa organizeaza, langa moastele Sfintei Sofia, festivitati deosebite

Biserica Ortodoxă Rusă organizeaza, in aceste zile, festivitati in Alsacia (Franta), dedicate Sfintei Sofia si fiicelor sale.

Biserica Ortodoxă Rusă organizeaza, in perioada 26-30 septembrie, în Biserica romano-catolica “St Trophime”, a orașului Eschau, in apropiere de Strasbourg, solemnități în cinstea Mucenicelor Pistis , Elpis, Agapi și Sofia, alaturi de pelerini din diferite țări.

Acesta este orasul in care s-au aflat, din 777 si pana la Revolutia Franceza (cand ele au fost risipite, in urma pradarii orasului Eschau de catre Generalul Hom, care conducea trupele suedeze). Astazi, aici se mai afla o mica particica din acestea.

Sfintele moaste fusesera aduse din Roma, de catre Episcopul Remi de Strasbourg, pe 10 mai 777, fiind daruite de Papa Adrian I.

“Calea pelerinajului in Eschau a fost instituită de la începutul secolului al XX-lea.

În plus, in arhivele parohiei catolice, s-au păstrat scrisori ale unor preoți imigranti rusi, care oficiau slujbe in fata moaștele martirelor sfinte. Spre exemplu, scrisorile Ieromonahului Andronic (Elpidinsky) care a fost paroh in Belfort (1926-1931), și ale protopopului Igor Doulgoff, paroh in Cannes (1963-1987), din Arhiepiscopia Europei Occidentale, a Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor.

În ceea ce privește sursele rusesti de dinainte de Revoluție, continand informații cu privire la transferul moaștelor, au fost publicate de către Arhiepiscopul Serghei (Spassky) în ‘Lista completă a Orientului’ (Menology) – prima ediție, apăruta în 1875”, a declarat starețul Filip (Ryabykh), paroh al Bisericii Tuturor Sfinților, din Strasbourg, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Strasbourg.

Din 2003, când s-a creat Parohia Tuturor Sfinților Bisericii Ortodoxe Ruse, din Strasbourg, se organizeaza pelerinaje la moaștele Sfintelor, în ziua sarbatoririi acestora (30 septembrie, potrivit calendarului vechi) și în zilele imediat următoare.

“Sute de oameni din diferite țări europene, inclusiv Rusia, Ucraina, Belarus vin la Eschau, pe cont propriu sau în grup. Ei vin să se roage la sfinte, sa-i ajute in greutatile lor, sau ale rudelor lor.

Printre credincioși, sunt multe femei care poartă numele sfintelor și, astfel, festivalul devine si o sarbatoare a lor.

După Liturghie, se organizeaza o procesiune în jurul bisericii. La sfârșitul acesteia, oamenii pleaca plini de bucuria Invierii”, spune reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.