CTITORUL – PF Parinte Daniel, la 8 ani de la intronizarea ca Patriarh

Biserica, loc de închinăciune pentru ortodocşi, nu a fost niciodată considerată o simplă construcție, ci, dincolo de simbolistica pe care trebuie să o aibă, aceasta a fost întotdeauna realizată în mod cât mai trainic-posibil momentului respectiv, înnobilată cu icoane, candele, candelabre şi odoare de mult preț. Stau mărturie urmele celor dintâi basilici din siturile dobrogene, mânăstirile seculare, din zid de jumătate de metru, ale Moldovei, Olteniei, Bărăganului, Valahiei şi cele din lemn de stejar ce rezistă încă de sute de ani, ale Transilvaniei.

Un articol scris de: KSLCatalin (Ing. Catalin Ion – Presedinte Asociatia Lacasuri Ortodoxe – Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe)

Şi ele nu mărturisesc doar despre măiestria unor meşteri constructori, ci mai ales de credința şi îndârjirea cu care neamul acesta românesc a ştiut să-şi perpetueze dreapta-credință, de la o generație la alta, indiferent de luptele fizice sau psihologice pe care a trebuit să le poarte cu toți cei ce se împotriveau credinței ortodoxe. Şi mai mărturisesc deschizăturile stâncilor, peşterile sau simplele găuri în pământ în care viețuiau şi se refugiau cei ce aveau să devină veşnic rugători, stâlpi ai Bisericii noastre Ortodoxe şi sfinți ai neamului românesc, locuri de Liturghie neîntreruptă: sfinți ştiuți, spre chiliile cărora se bătătoresc astăzi cărări cu picioarele pelerinilor, şi cei neştiuți încă, ale căror chilii ascunse, numai necuvântătoarele pădurilor şi munților noştri au privilegiul de a le vizita.

Odată cu obținerea autocefaliei, a apărut şi necesitatea şi dorința românilor de a avea o Catedrală Patriarhală trainică, încăpătoare, care să poată reprezenta Ortodoxia românească. Şi, aşa cum “Învățăturile (Sfântu)lui Neagoe Basarab [https://lacasuriortodoxe.ro/ec-carmen-ana/4606-voievodul-sfant-neagoe-basarab-cinstit-in-mod-special-astazi-de-romani.html] către fiul său, Teodosie” nu au fost puse în practică pe deplin de acesta din urmă – Teodosie reuşind să domnească numai un singur an – dar au fost folosite de urmaşii lor, tot astfel şi ideea şi planurile construirii Catedralei Mântuirii Neamului, chiar dacă au apărut odată cu Preafericitul Miron, cel dintâi Patriarh al BOR, sunt puse în faptă de Daniel, cel de-al şaselea Patriarh.

Şi poate nu întâmplător, pentru că Dumnezeu i-a văzut, de-a lungul vieții – pe rând – dorința, apoi bucuria şi în cele din urmă împlinirea ctitoriei. Căci, cu doar zece – unsprezece ani în urmă, îl puteam vedea pe Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, cu cizme de cauciuc, urcând pe Dealul Păun al Iaşilor, unde se ridica, în condiții foarte grele, cea mai înaltă cruce din România, ce avea să devină şi susținătoare a antenelor Radio Trinitas – local, pentru a putea transmite nu doar vizual, ci şi, auditiv Cuvântul mântuitor lăsat de Hristos oamenilor; sau, în condiții aproape imposibile de lucru, alături de piloți antrenați care aduceau materialele de construcție şi meşteri iscusiți, participând la ridicarea Mânăstirii “Schimbarea la Față a Domnului”, în cel mai de sus loc al Muntelui Ceahlău; ori alături de experții restauratori, care reîntregeau minunatele lucrări din vremea Sfântului Ştefan; binecuvântând ridicarea aşezămintelor sociale, sau a caselor ridicate pentru cei ce şi-au pirdut agoniseala în revărsările nemiloase ale râurilor.

Acum, cea mai mare ctitorie din toate timpurile a unui lăcaş ortodox, a neamului românesc, se ridică, centimetru cu centimetru, în inima Capitalei – “Loc de mânăstire / Şi de pomenire”, în pofida celor care şi-au făcut un scop în a-i împiedica pe alții să săvârşească lucruri memorabile, odată ce ei nu pot să facă asta, sau a celor ce se autodenumesc “a-Teu” (fără Dumnezeu) – complet greşit, pentru că Dumnezeu nu părăseşte pe nimeni, ci doar ei singuri se vor a fi lipsiți de Dumnezeu şi, mai mult, se vor a fi un simpul regn, evoluat în mod inexplicabil din animalele junglei.

O construcție a României moderne, independente, ortodoxe, autocefale, care să-i poată reuni pe cât mai mulți dintre creştinii ce umplu – zile şi nopți la rând – străzile Bucureştiului la ziua Sfântului Dimitrie Basarabov, sau cele ale Iaşilor la ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, sau Dealul de la Nicula, la pomenirea Adormirii Maicii Domnului, sau străzile oraşelor din Bărăgan, când merg în procesiune cu Icoane şi odoare sfinte, sau…

O construcție care să fie “un mulțumesc” celor cărora le datorăm chiar existența noastră în aceste locuri – Sfântului Ştefan cel Mare, care 47 de ani s-a opus cu succes păgânizării românilor, Sfinților Brâncoveni, care nici în fața morții înfricoşătoare şi a stingerii lor pământeşti ca neam, nu şi-au lepădat Credința Ortodoxă, Sfinților Mărturisitori ai Ardelenilor care şi-au păstrat limba şi credința chiar dacă au fost ocupați vre-o mie de ani, părinților, bunicilor noştri şi celor dinaintea lor.

Un loc de unire şi uniune a sufletelor şi a trupurilor românilor. Un loc care să facă cinste Ortodoxiei universale în sine, în țara cu 86,5% persoane declarate creştine ortodoxe, şi, care în mod evident, nu are de ce să dea explicații celor mai puțin de 2% care se vor atei.

Un “ideal sfânt al multor generaţii,(…) care însă abia acum se construieşte concret, ea fiind o necesitate practică şi un simbol al demnităţii noastre naţionale” – P.F. Patriarh Daniel.

Asa îl întâlnim şi îl vedem pe Patriarhul Daniel astăzi – CTITORUL – întregind visul României Unite, luându-şi în ajutor în rugăciune, alături de Sfinți şi de Maica Domnului, înaintaşii săi trecuți la Domnul – pe Miron, Nicodim, Justinian, Iustin şi Teoctist – înfruntând o lume care cu greu mai ştie să rămână fidela valorilor ei, moştenite de milenii, o lume antrenată din afară în a fi gata, parcă oricând şi cu prea mare uşurință, să-şi trădeze, chiar și în cele mai ieftine forme, înaintaşii şi credința neamului propriu, frumusețea şi noblețea, jertfa conducătorilor săi, rânduiți de Dumnezeu.

INTRU MULTI ANI, STAPANE!Un articol scris de: KSLCatalin (Ing. Catalin Ion – Presedinte Asociatia Lacasuri Ortodoxe – Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe)

Din acelasi ciclu:PREDICATORUL – PF Parinte Daniel, la 8 ani de la intronizarea ca Patriarh [https://lacasuriortodoxe.ro/kslcatalin-opinii/20753-predicatorul-pf-parinte-daniel-la-8-ani-de-la-intronizarea-ca-patriarh.html]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.