Mai exact, despre agitatia din jurul Mormantului: unde sunt eroii Macabei?

(Foto: IAA)Sa fi fost găsit Mormântul Macabeilor?

Descoperirea recenta a unei structuri impresionanta din piatră, cu un spatiu destinat inmormantarii, a oferit unele indicii conform carora aceasta ar fi de fapt locația Mormântului eroilor Macabei.

Sa fi descoperit, oare, arheologii Mormântul Macabeilor, descris în sursele antice ca un monument falnic din piatră, cu piramide? Desi Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe v-a informat, anterior, despre aceasta descoperire (vezi aici) [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/20723-mormantul-macabeilor-cele-mai-recente-eforturi-in-descoperirea-faimosului-mormant.html] , am gasit de cuviinta sa revenim cu unele declaratii ulterioare, aparute in diferite medii stiintifice sau in presa internationala, pe aceasta tema.

Astfel, potrivit Autoritatii Israeliene a Antichitatilor, arheologii care au exacavat în apropierea orașului modern israelian al Modi’in sustin că ar exista posibilitatea ca celebrul mormânt – sau cel puțin lacasul venerat în perioada bizantina – sa fi fost practic descoperit.

Macabeii – Matatia și cei cinci fii – sunt renumiti pentru că au condus o rebeliune, cu succes, în anii 160 inainte de Hristos, impotriva Regelui Antioh al IV-lea Epifanes, dupa ce liderul seleucid a profanat Templul și a interzis circumcizia și respectarea Sabatului.

Revolta Macabeilor, dupa cum este ea cunoscuta, este celebrată la Sărbătoarea Hanukkah.

Investigațiile intreprinse pe locul Horbat Ha-Gardi, in apropierea (la nord-vest) Modi’in modern, a început în secolul XIX.

Există mai multe variante pentru localizarea exactă a vechii asezari Modi’in – asezarea evreiasca ce ii gazduia pe Macabei. Când exploratorul francez Victor Guérin a excavat Horbat Ha-Gardi, în 1870, a găsit o structură “ashlar” imensa și o cameră mortuara, toate incluse in ceea ce el credea ca este o construcție piramidală, cum ar fi cea descrisa în Cartea Macabeilor. El a susținut că a identificat 7 morminte, una pentru fiecare membru al familiei macabeilor.

“Ruinele mormântului corespund perfect Mormântului Macabeilor, descris în sursele istorice”, a scris Guérin.

Arheologul francez Charles Clermont-Ganneau, cu toate acestea, a efectuat propria excavare a structurii descrise de Guérin în 1871. Clermont-Ganneau a descoperit, în camera de înmormântare, un mozaic colorat, pe podea, datând din secolul al V-lea al erei noastre și continand o cruce.

“Este posibil ca aceasta structura sa fi fost construită de creștini, pentru a comemora locul de înmormântare al Sfintilor Macabei, intrucat acestia au fost cinstiti ca sfinti în ochii Creștinismului”, scrie Clermont-Ganneau.

“Este foarte posibil ca, în viitor, dovezi fara echivoc sa fie gasite, care sa indice ca sit-ul este locul unde au fost înmormântați macabeii”.

Recent, Autoritatea Israeliana de Antichități a decis să reinvestigheze sit-ul din Horbat Ha-Gardi. Scopul proiectului, conform Autoritatii, este acela de “reangajare intr-o campanie de căutare a Mormantului Macabeilor, pentru rezolvarea enigmei din jurul locului, odată pentru totdeauna, folosind instrumentele moderne de cercetare”.

Condusa de arheologii Autoritatii, Amit Re’em și Dan Shahar, și ajutata de voluntarii locali, echipa arheologică a continuat săpăturile efectuate în secolul XIX de către Guérin și Clermont-Ganneau. Echipa a re-expus camera de înmormântare, pilonii mari, care ar fi putut sustine un al doilea nivel, o curte și alte clădiri similare.

Comentand cu privire la ancheta, Amit Re’em și Dan Shahar au spus:

“Descoperirea de pe sit este impresionanta și stimulează imaginația. Dovezile arheologice din prezent sunt, insa, inca insuficiente, pentru stabilirea locului de înmormântare a Macabeilor. Dacă ceea ce am descoperit nu este mormântul Macabeilor în sine, atunci există o mare probabilitate ca acesta sa fie sit-ul pe care Creștinismul timpuriu l-ar fi identificat ca incinta funerara regala și, prin urmare, este posibil sa fi ridicat aceasta structura”.

Astfel, juriul ramane sa stabileasca daca magnificul Mormant al Macabeilor – eroi ai revoltei macabeilor in Hanuka – a fost descoperit – sustine si Revista americana de Arhologie Biblica, intr-un raport al lui Robin Ngo. Arheologii, cu toate acestea, rămân plini de speranta.

“Enigma rămâne nerezolvată – căutarea Mormantului Macabeilor continua”, a declarat Re’em și Shahar.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.