Un copil de 10 ani descopera un sigiliu din perioada Regelui biblic David

Sigiliu din timpul lui David, descoperit in Muntele Templului

Arheologii au cernut resturile aruncate de săpătorii ilegali pe Muntele Templului de mai mult de un deceniu. Ieri, acestia au anunțat descoperirea unui sigiliu datand din secolul X inainte de Hristos.

“Sigiliul este primul de acest gen, care a fost descoperit în Ierusalim”, a declarat Dr. Gabriel Barkay, co-fondator si director al proiectului de cernere de pe Muntele Templului.

“Datarea sigiliului corespunde perioadei istorice a Iebusiților și a cuceririi Ierusalimului de catre regele David, precum și a construcției Templului și campusului regal, de către fiul său, regele Solomon”.

Sigiliul a fost descoperit de Matvei Tcepliaev, un băiat în vârstă de zece ani, care a participat la Proiectul de sortare de pe Muntele Templului, venit din Rusia. Încă de la începuturile proiectului, din 2004, peste 170.000 de voluntari din Israel și din întreaga lume au luat parte la aceasta activitate de cernere, reprezentând un fenomen fără precedent în domeniul cercetării arheologice.

“Descoperirea sigiliului ne mărturisește despre activitățile administrative care aveau loc pe Muntele Templului, în acele vremuri”, a spus Barkay.

“Toate sigiliile paralele, cu design stilistic similar, au fost descoperite pe sit-uri din Israel, printre care Tel Beit Shemesh, Tel Gezer și Tel Rehov, și au fost datate in secolele XI-X i.e.n.”, a afirmat Barkay.

“La baza sigiliului apar imaginile a două animale, care ar putea reprezenta un prădător și prada sa. În plus, sigiliul este perforat, permițând astfel atarnarea lui de un snur”, a spus Barkay.

În afara acestui sigiliu, care probabil a fost folosit pentru sigilarea documentelor, sute de cioburi de ceramică datând din secolul X i.e.n. au fost descoperite în resturile prelevate din Muntele Templului. În plus, a fost descoperit si un vârf de săgeată rar, din bronz, atribuit aceleiasi perioade, conform caracteristicilor sale.

Un comunicat de presă include fotografii ale sigiliului și ale altor descoperiri din aceeași perioadă.

In programul TV Lacasuri Ortodoxe, in urmatoarele zile, veti putea viziona un film pe aceasta tema, care prezinta rezultatele de succes ale proiectului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.