Prea multi clerici si politicieni pretind ca vorbesc in numele crestinilor… Numarul celor botezati

În epistola sa către Galateni, Apostolul Pavel menționează două curente, facand istinctie între crestinii care “se lauda cu trupul” și “cei care se lauda cu crucea”:

“13. Căci nici ei singuri, cei ce se taie împrejur, nu păzesc Legea, ci voiesc să vă tăiaţi voi împrejur, ca să se laude ei în trupul vostru.

14. Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!” (Galateni 6).

Creștinismul, conform Apostolului Pavel, nu se măsoară prin numărul celor care aparțin acestuia prin botez, ci prin numărul celor care poartă în trupurile lor semnele Domnului Iisus. Prin urmare, Apostolul ii avertizează pe creștinii care sunt preocupati de statistici, ca Creștinismul are o valoare calitativă, nu una cantitativa a unor trupuri care sa poata fi numarate. Astfel, realizam de ce Hristos nu le-a permis creștinilor să se laude cu numarul lor, ci mai degrabă, vorbind chiar despre o “turma mică”, i-a cerut acesteia sa nu se tema de lume. Numarul nu conta…

Apostolul Pavel ii avertizează pe creștini, să nu cadă în capcana celor preocupați doar de lauda numărului lor. El ii aminteste clar pe cei care “nu pazesc Legea”, insa, în ciuda acestui fapt, se folosesc de cei botezati, pentru a se lauda cu numarul lor. El arata încă o dată că adevăratul creștin, este cel care poartă crucea neintrerupt, cel pentru care crucea a devenit parte a trupului său.

Apostolul Pavel nu s-a laudat cu numărul celor botezati de mâna lui, deși erau mulți. În schimb, el amintește că singurul lucru demn de lauda, este “crucea Domnului nostru Iisus Hristos”. Pavel nu se refera la cruce, ca la un obiect din aur, de argint sau din lemn… ci la lucrurile cerești care simbolizează crucea, printre care se numara dragostea, martiriul, sacrificiul de sine și daruirea fara margini.

Pavel isi încheie discursul elocvent despre cruce, subliniind că el însuși poartă “semnele Domnului Iisus”, în trupul său. Pentru a menționa acest lucru, aminteste încă o dată cuvintele Domnului Iisus: “Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.” (Marcu 8:34).

Nimeni nu poate fi ucenic al lui Iisus, dacă nu se leapada de sine. Condiția preliminară pentru a vorbi în numele lui Iisus, este ca persoana respectiva sa renunțe la ea și la ego-ul propriu ucigator. Adevăratul ucenic al lui Iisus, este cel care se răstignește de dragul lumii, nu cel care vrea să răstignească intreaga lume de dragul lui însuși, dupa placerea și poftele sale.

Exista multi clerici și politicieni, care pretind că vorbesc în numele creștinilor. Exista multi care doresc să se laude cu numărul creștinilor, dar care nu se lauda cu Crestinismul. Cat de diferite sunt aceste doua lucruri! Cei care se mândresc cu numărul creștinilor, nu sunt preocupați de sfințenie sau de corupția morală a creștinilor. Lauda creștinilor trebuie sa fie lauda sfinților vii, care inca duc lupta pe acest pământ împotriva păcatului, a lăcomiei și a corupției.

Acesti sfinți vii nu sunt luati, insa, in calcul, de liderii religioși sau de liderii politici, pentru ca acesti sfinti nu sunt preocupați sa-si ceara “drepturile creștinilor” și partea lor din… corupție, nu vor daruri si numiri. Aceasta se datorează faptului că ei au realizat că greutatea adevărată a creștinilor, nu sta in greutatea sângelui, a carnii și oaselor trupului lor, ci in iubirea pe care o poartă în inimile lor, față de frații lor în credință, in partasia si umanitatea lor.

Nimeni nu poate pretinde ca vorbeste în numele adevăraților creștini. Adevărul, singur, vorbește în numele lor… Tot ceea ce ii preocupa pe acești sfinți, este că ei s-au nascut, si-au luat crucea și au iubit-o până la capăt. Ei așteaptă, cu o dorinta adevărată, martiriul. Orice altceva, ramane lipsit de valoare…

Traducere, pentru Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe, dupa un articol semnat de Pr. Georges Massouh: de KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.