Criza emigrantilor: de la moarte rapida, la moarte lenta…

Episcopul General al Bisericii Ortodoxe Copte din Marea Britanie a avertizat ca creștinii “nu trebuie să ramana surzi la strigătele celor care fug de ororile existenței lor zilnice”.

“Barcile mortii” sunt o dovadă a situației disperate a refugiaților, a spus episcopul Angaelos, al Bisericii Ortodoxe Copte din Regatul Unit.

Episcopul Angaelos a vorbit, dupa ce națiunile europene, cu excepția Marii Britanii, s-au aratat de acord să preia un număr de refugiați, în fiecare țară.

Primul-Ministru al Slovaciei a spus că țara sa va contesta decizia UE, de redistribuire a 120.000 de solicitanți de azil, pe întregul continent.

Președintele României a declarat că, desi țara sa poate face față numarului suplimentar de persoane, pe care ar trebui sa le gazduiasca dupa cum i s-a cerut, totusi nu este de acord cu modul în care s-a decis problema.

Episcopul Angaelos a continuat: “Criza Orientului Mijlociu a cuprins o parte a lumii, dar pentru unii ea a devenit un fel de realitate îndepărtată”.

“Dacă eram uneori mișcati de ceea ce vedeam sau auzeam la stiri, totusi aveam confortul sa fim relativ îndepărtati de situație”.

“Acum însă, asistăm la circulația a zeci de mii de oameni disperați, care fug de criza, și se apropie de țărmurile Europei, pentru a-si gasi un refugiu, iar astfel problema a devenit mult mai imediata și mai aproape de noi”.

Episcopul a spus că a vizitat taberele de refugiați din Erbil, Irak, și lagărele de tranzit, de la granița dintre Grecia și Macedonia, și a asistat la “tragedie umanitară de ambele părți”.

El a reamintit o conversație cu un tânăr sirian, care i-a spus:”În Siria ne confruntam, pana acum, cu o moarte rapida, in urma bombardamentelor sau impuscaturilor, dar in prezenta ne confruntam, în aceste călătorii, cu moartea lentă”.

“Faptul că acești refugiați calatoresc de buna voie, uneori cu copiii lor, în ceea ce ei numesc ‘bărcile morții’, reprezinta o dovadă a situatiei disperate de care ei fug, iar lupta lor nu ar trebui să fie batjocorita”.

De asemenea, acesta a subliniat: “Pe parcursul acestor călătorii, refugiații vulnerabili, dintre care mulți sunt copii și minori, devin pradă ușoară traficantilor și bandelor crimei organizate, care exploatează această vulnerabilitate într-un mod care necinstește umanitatea noastră”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.