Sfântul Haralambie, ocrotitor al unor biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Biserica „Sfântului Haralambie” din Iași şi-a sărbătorit hramul astăzi. Locaşul de cult a fost construit între anii 1799-1804, în timpul Domnitorului Constantin Ipsilanti, de către maiorul Gheorghe Leondaris pentru ispășire păcatului vărsării de sânge frățesc. Maiorul şi-a ucis fratele, Haralambie Leondaris, devenit haiduc.

În acelaşi oraş, şi-a sărbătorit al doilea hram, Parohia „Sfântul Pantelimon”. Biserica datează din anul 1905, ctitorită de breasla medicilor şi farmaciştilor ieşeni. În anul 1998, biserica a fost dată spre restaurare şi administrare Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi din România – filiala Iaşi. În anul 2002, au fost finalizate lucrările de consolidare interioară. Prin decizie mitropolitană a fost reactivată ca locaş parohial de sine stătător de la 1 ianuarie 2007.

Hram a fost şi la biserica „Sfântul Haralambie” din Târgu Neamț. Locaşul a fost ridicat între anii 1853-1856 de către un grup de negustori. Prima catapeteasmă a acestei biserici, sculptată în lemn de tei şi aurită în totalitate, se păstrează până astăzi.

Şi-a sărbătorit al doilea hram şi biserica „Sfântul Gheorghe” din Huşi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.