Biserica Rusa reactioneaza: Scrierile sacre vechi nu pot fi declarate, astazi, extremiste!

Biserica Ortodoxa Rusa a luat pozitie in fata unei hotarari judecatoresti, prin care o instanta a declarat o carte musulmana ca fiind “extremista”.

Probele în cazul sesizării “extremismului” în scrierile sacre vechi ar trebui să fie interzise, ​​a declarat Biserica Ortodoxă Rusă, după o hotărâre judecătorească controversată privind o carte musulmana, din orașul rusesc Yuzhno-Sakhalinsk.

Textele religioase antice, scrise cu sute de ani în urmă, ar trebui să fie imune la orice formă de proces legal, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vsevolod Chaplin, într-un interviu pentru Interfax.

O carte care conține citate directe din Coran a fost condamnată ca fiind extremista, zilele trecute, în orașul Yujno-Sakhalinsk, în Extremul Orient al Rusiei. Verdictul a fost anunțat in aceste zile. Hotărârea sustine ca o carte musulmana, care explică unele capitole din Coran, ar conține fragmente care discriminează alte religii.

Judecătorul a luat decizia, pornind exclusiv de la o analiză a textului, realizată de experți ai Ministerului de Interne, și nu de către experți în religie. Fragmentele în cauză includ unele dintre cele mai renumite versete din Coran.

“Textele sacre antice aparțin unor vremuri in care nimeni nu ar îndrăzni să pună la îndoială supremația normelor religioase pentru un individ și societate”, a explicat Chaplin. Coranul, ca si Tora si Biblia, contine o mulțime de declarații care pot fi considerate destul de radicale, dupa standardele de azi, a spus preotul.

Un proeminent teolog ortodox, Andrei Kuraev, a condamnat decizia, ca fiind “oribila”.

“Ce versete au fost culese? Ele arata doar că există un singur Dumnezeu și că ar trebui ca lumea să se roage numai Acestuia. Ce este extremist in asta? Acelaș mesaj poate fi găsit în Biblie – asta e ceea ce creștinii și evreii predica. Fiecare religie spune ca modul sau de inchinare la Dumnezeu este cel corect”, a declarat acesta pentru LifeNews.

Chaplin spune că înțelege revoltei musulmanilor, declanșata de decizie. Cu toate acestea, el avertizeaza că criticile aduse de musulmani procurorului și judecătorului au fost, insa, mult prea dure.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.