A inceput cautarea moastelor Sfantului Iacob (Netvetov), in Alaska

In urma cu cateva luni, Episcopul David de Sitka și Alaska (Biserica Ortodoxă din America, OCA) s-a întâlnit cu reprezentanții Parcului National Sitka.

“Am fost informat cu privire la planurile de reabilitare a zonei numite ‘Block House Hill’ și cu transformarea acesteia pentru a reflecta cat mai exact aspectul său la momentul colonizarii ruse”, a spus Episcopul David.

“În timpul discuției, s-a sugerat posibilitatea localizarii mormântului Sfantului Iacob Netsvetov. Stim că a fost îngropat în apropiere, dar locatia exacta a ramas un mister”.

Directorul parcului, Marie Miller – al cărei tată, dintr-o coincidență fericită, a fost in trecut un membru al corului Catedralei Sfantul Mihail din Sitka – sprijina cercetarea.

Episcopul David speră ca moaștele sfântului sa fie găsite și oferite Catedralei Episcopiei de Sitka, Anchorage și Alaska.

Marie Miller a sugerat ca mormântul sa fie cautat folosindu-se un radar-penetrant de sol.

Dr. Thomas Urban de la Universitatea Cornell, specializat in cercetari arheologice, a sosit la fața locului, în ultima săptămână a lunii august, și desfășoară activități de cercetare.

“Speram ca datele colectate de Dr. Urban sa ajute la descoperirea moastelor”, a spus Episcopul David.

Sfantul Iacob Netsvetov, un ucenic al Sfantului Inochentie din Moscova, a fost primul nativ din Alaska hirotonit preot. După ce a primit educația teologică la Seminarul din Irkutsk, el si-a început lucrarea misionară și a fost responsabil de Insulele Aleutine.

Turma lui s-a aflat pe un teritoriu care se întindea pe distante de peste trei mii de kilometri. În condițiile dificile ale unui climat aspru, el a călătorit neobosit, ca un păstor adevărat.

Totodata, el a tradus Sfânta Scriptură și a pregătit esantioane botanice din Alaska pentru muzeele din Sankt-Petersburg.

Lucrarea parintelui Jacques a insemnat răspândirea cuvântului lui Dumnezeu printre triburile îndepărtate din Alaska. Un jurnal al sau, despre care nu se stiuse nimic anterior, a fost gasit in urma cu douăzeci de ani. Notele parintelui Jacques au condus la venerare lui ca sfânt, ascet și misionar.

În 1994, el a fost canonizat, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America (OCA), drept “Iluminatorul poporului din Alaska”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.