Friday 18 september 2015

A inceput cautarea moastelor Sfantului Iacob (Netvetov), in Alaska

In urma cu cateva luni, Episcopul David de Sitka și Alaska (Biserica Ortodoxă din America, OCA) s-a întâlnit cu reprezentanții Parcului National Sitka.

“Am fost informat cu privire la planurile de reabilitare a zonei numite ‘Block House Hill’ și cu transformarea acesteia pentru a reflecta cat mai exact aspectul său la momentul colonizarii ruse”, a spus Episcopul David.

“În timpul discuției, s-a sugerat posibilitatea localizarii mormântului Sfantului Iacob Netsvetov. Stim că a fost îngropat în apropiere, dar locatia exacta a ramas un mister”.

Directorul parcului, Marie Miller – al cărei tată, dintr-o coincidență fericită, a fost in trecut un membru al corului Catedralei Sfantul Mihail din Sitka – sprijina cercetarea.

Episcopul David speră ca moaștele sfântului sa fie găsite și oferite Catedralei Episcopiei de Sitka, Anchorage și Alaska.

Marie Miller a sugerat ca mormântul sa fie cautat folosindu-se un radar-penetrant de sol.

Dr. Thomas Urban de la Universitatea Cornell, specializat in cercetari arheologice, a sosit la fața locului, în ultima săptămână a lunii august, și desfășoară activități de cercetare.

“Speram ca datele colectate de Dr. Urban sa ajute la descoperirea moastelor”, a spus Episcopul David.

Sfantul Iacob Netsvetov, un ucenic al Sfantului Inochentie din Moscova, a fost primul nativ din Alaska hirotonit preot. După ce a primit educația teologică la Seminarul din Irkutsk, el si-a început lucrarea misionară și a fost responsabil de Insulele Aleutine.

Turma lui s-a aflat pe un teritoriu care se întindea pe distante de peste trei mii de kilometri. În condițiile dificile ale unui climat aspru, el a călătorit neobosit, ca un păstor adevărat.

Totodata, el a tradus Sfânta Scriptură și a pregătit esantioane botanice din Alaska pentru muzeele din Sankt-Petersburg.

Lucrarea parintelui Jacques a insemnat răspândirea cuvântului lui Dumnezeu printre triburile îndepărtate din Alaska. Un jurnal al sau, despre care nu se stiuse nimic anterior, a fost gasit in urma cu douăzeci de ani. Notele parintelui Jacques au condus la venerare lui ca sfânt, ascet și misionar.

În 1994, el a fost canonizat, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America (OCA), drept “Iluminatorul poporului din Alaska”.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.