publicat în: Arhivă

Despre mizieria umana din jurul lumii si incapacitatea de a depasi situatia

Liderul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului și-a exprimat îngrijorarea privind detenția și anchetarea a mai mult de 100 de avocați in China. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Raad al-Hussein, a tinut in urma cu o zi un discurs amplu, conform unui raport AP, citat de Radio Vatican, privind preocupările legate de drepturile omului în întreaga lume.

Vorbind in deschiderea celei de-a 30-a sesiuni a celui de-al 47-lea Consiliu pentru Drepturile Omului, in Geneva, Elveția, el a subliniat discriminarea afro-americanilor in SUA, crimele recente și arestările din Burundi, precum și coșmarul din Siria.

În general, Zeid a declarat că se simte “epuizat și furios” privind aceasta crestere a “mizeriei umane” in jurul lumii, și incapacitatea aparenta de a schimba situatia.

Reuniunea de trei săptămâni a Consiliului se mai asteapta sa examineze, printre altele, problema războiului civil de lungă durata din Sri Lanka și situația drepturilor omului în Coreea de Nord.

Zeid le-a cerut, de asemenea, statelor membre, să investigheze abuzurile sexuale ale fortelor de menținere a păcii in Republica Centrafricană.

Zeid a spus ca a fost preocupat de detenția și anchetarea, în ultimele luni, a mai mult de 100 de avocati din China, pe seama activității lor profesionale, precum și de adoptarea unor noi legi cu implicații profunde pentru organizațiile non-guvernamentale.

Dintre cei vizați, aproximativ 24 de aparatori si activisti ai drepturilor civile au fost acuzati la începutul lunii iulie, pe seama unor acuzații vagi ca ar fi parte dintr-o conspirație criminală, care ar sabota sistemul juridic din China. Represiunea este văzută ca parte a unei campanii mai largi împotriva ONG-urilor și a societății civile, desfășurată de către președintele și liderul Partidului Comunist, Xi Jinping.

Zeid a criticat, de asemenea, ceea ce el a numit “politica nerușinata” din SUA privind imigrația, și a spus ca a fost preocupat de “discriminarea persistentă împotriva afro-americanilor”, facand apel la SUA, sa combata discriminarea rasiala în sistemul juridic, al locuințelor, in ocuparea forței de muncă și în alte domenii, conform AP, informeaza Radio Vatican.