Normandia (Saint-Germain): profanarea unui tabernacol ii socheaza pe locuitori

Comunitatea din Saint-Germain este în stare de şoc după ce a descoperit , în ziua de duminică, cu ceva timp înainte de messa, că tabernacolul bisericii a fost profanat.

Uşa cea mică prin care se face legătura între tabernacolul şi altarul Bisericii fecioarei Maria, a fost spartă şi vasul conţinând hostia (azimă pe care catolicii o folosesc la împărtăşanie) a dispărut. Hostia a fost aruncată în fundul tabernacolului, care a suferit şi el daune.

Acest act a provocat consternare în rândul parohienilor. Pentru a ascunde fapta sa, autorul a avut grijă să pună uşa şi veşmintele care invelesc tabernacolul, pe poziţia lor. Deschizând capela, în vederea pregătirii pentru Euharistie, liderul comunităţii, Teresa Corbin, a descoperit delictul.

Acest act de vandalism a fost comis în perioada joi (cand a avut loc o slujbă de înmormântare) – duminică.

Conform municipalităţii şi comunităţii, preoţii parohiei, părinţii Babak Florent şi Philippe Besnard, au depus o plângere la poliţie pentru actul de profanare şi distrugere.

Un act deloc izolat

Alte acte au fost comise recent în biserică şi în altar: furt de lumânări, deteriorarea podelei platformei destinate corului, ruperea lumânării pascale, o vază cu apă vărsată pe mobilier etc .

“Este dureros să vedem că biserica din localitatea noastră, singura deschisă zilnic, trebuie să suporte astfel de acte de vandalism.

Acum, prin profanarea tabernacolului, s-a depăşit orice limită.

Acest act este considerat profanator, în plus, trebuie sa avem in vedere că aceste hostii sunt păstrate pentru împărtăşirea celor bolnavi care nu se pot deplasa de la domiciliu”, spune Teresa Corbin.

Apoi, ea se întreabă:

“Biserica din Saint-Germain este vizitată des, atât de credincioşii din apropiere cât şi din depărtare, care ne lasă rugăciunile lor, de către turiştii şi iubitorii de artă frumoasă în piatră. Chiar va trebui să stăm, de acum, cu uşile închise, pentru a putea să o salvăm?”

NOTA LAMURITOARE:
TABERNÁCOL: Nişă în peretele sanctuarului unei biserici catolice sau cutie de argint de o formă specială, în care se păstrează cuminecătura şi unele obiecte de cult.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.