Peregrinare in pustie: unde este Cades – locul inmormantarii lui Miriam, sora lui Moise?

(Foto: Autoritatea Israeliana a Antichităților)

7. Eu eram de patruzeci de ani, când Moise, sluga lui Dumnezeu, m-a trimis din Cadeş-Barnea să iscodesc ţara şi eu i-am adus răspuns după dorinţa lui. (Cartea lui Iosua Navi, 14)

În Biblia ebraică, un loc numit Cades – cunoscut de asemenea drept Cades-Barnea – a insemnat un punct important de oprire, în timpul peregrinărilor israelitilor prin pustie. Dar, unde sa fie Cades?

Sit-ul arheologic Tell el-Qudeirat, din partea de nord-est a Peninsulei Sinai, este considerat a fi cel mai bun candidat.

Conform Bibliei, israeliții au rămas într-un loc numit Cades, urmare a Exodului lor din Egipt și a peregrinării prin deșert. Cades – numit si Cades-Barnea, în unele pasaje biblice – a fost locul în care sora lui Moise, Miriam, a murit și a fost îngropata:

1. În luna întâi a ajuns toată obştea fiilor lui Israel în pustiul Sin şi s-a oprit poporul în Cadeş. Şi a murit Mariam şi a fost îngropată acolo. (Numerii, 20).

De asemenea, este locul din care Moise a trimis 12 oameni să iscodească Tinutul Făgăduinței (Numerii, 13):

26. Şi după ce au cercetat ei pământul, s-au întors după patruzeci de zile

Cu toate acestea, inca, ramane de vazut unde se afla exact Cades-Barnea… Investigațiile efectuate de la începutul secolului 19 au încercat să găsească sit-ul. Tell el-Qudeirat, situat în valea Wadi el-Ein, în partea de nord-est a Peninsulei Sinai, este cel mai bun candidat pentru locatia biblica a Cades-Barnea, conform consensului academic de astăzi.

Săpăturile efectuate la Tell el-Qudeirat și in împrejurimile sale, în 1914 de Leonard Woolley și T.E. Lawrence, și între 1976 și 1982 de către Rudolph Cohen, au dezvaluit ruinele a trei fortarete din Epoca Fierului (israelite). Cu toate acestea, arheologii nu au gasit vreo dovada care sa fie datata inainte de secolul al 10-lea înaintea lui Hristos, de pe vremea regelui Solomon. Nu pare să existe nicio dovadă, prin urmare, că Tell el-Qudeirat ar fi fost ocupat în timpul lui Moise și a Exodului biblic.

Tocmai de aceea, intr-un articol, recent semnalat de redactorii Revistei americane de Arheologie Biblica, intitulat “Cades-Barnea în Biblie și pe teren”, din numarul septembrie/octombrie 2015, David Ussishkin, Lily Singer-Avitz și Hershel Shanks exploreaza dovezile arheologice descoperite in Tell el-Qudeirat.

O analiză noua a descoperirilor, mai ales a ceramicii – dintre ramasitele Epocii Fierului – sustin inca o data identificarea Tell el-Qudeirat, cu Cades-ul din Biblie.

Co-autorul revistei, Lily Singer-Avitz, sugerează astfel că multe descoperiri din straturile vechi, inclusiv sigiliile in stil egiptean și amprentele lor, fragmentele ceramice din ceramica locala, ar trebui să fie asociate cu o prezenta in Epoca tarzie a Bronzului si Epoca timpurie a Fierului, in Tell el-Qudeirat.

Deosebit de importante sunt cioburile aparținând a ceea ce se numeste “Obiectele Pictate, din Qurayyah”, descoperite în diferite straturi, pe acest sit.

Singer-Avitz susține:

Articolele Pictate din Qurayyah au fost folosite în ultima parte a Bronzului Tarziu și in prima parte a Epocii Fierului, in secolele 12- 11 î.e.n, in perioada Exodului din Egipt, conform celor care au stabilit istoricitatea acestui eveniment biblic central.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.