Raport complet la recenta Sinaxa a Ierarhilor Tronului Patriarhiei Ecumenice (foto)

In perioada 29 august – 2 septembrie 2015, la Constantinopol (Istanbul), a avut loc, in Biserica Sfintei Treimi din Piața Taksim, Sinaxa ierarhilor Tronului Patriarhiei Ecumenice, adică reuniunea tuturor episcopi Patriarhiei Ecumenice (Sinod, Sobor), sub președinția Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). La aceasta au participat 124 de mitropoliti, arhiepiscopi și episcopi auxiliari din diferite eparhii din întreaga lume, precum și episcopi ai Bisericilor autonome din Finlanda și Estonia, care se află în jurisdicția Patriarhiei Ecumenice. Au participat Arhiepiscopul Iov de Telmessos și Episcopul Ioan de Charioupolis. 22 de episcopi nu au putut participa la Sobor, din motive de sănătate.

În discursul de deschidere, s-a subliniat importanța intalnirii “fata catre fata” a episcopilor, în ciuda diversității mijloacelor de comunicare pe care le ofera tehnologia, pentru a discuta deschis problemele actuale ale Bisericii. S-a reamintit, printre altele, criza ecologică, necesitatea unui dialog interreligios, dificultățile întâmpinate în contextul dialogului ecumenic, probleme pastorale din “diaspora” ortodoxa, pericolul naționalismului religios (ethnoplylétisme, etnofiletism) care provoaca rupturi în structura unitara a Bisericii Ortodoxe, și urgența convocarii Marelui si Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe.

Pe ordinea de zi au fost discutate: pregătirea Marelui si Sfantului Sinod Pan-Ortodox, modul de funcționare a Adunări Episcopale din diaspora, situația Consiliului Mondial al Bisericilor și a Conferințeii Bisericilor Europene (CEC), dialogul cu Bisericile pre-calcedoniene, dialogul cu Biserica Romano-Catolică, dialogul cu Federația Luterană Mondială, dialogul cu Comuniunea Anglicana, dialogul cu Bisericile Reformate, dialogul cu Biserica Catolică veche, problema conservarii creatiei și încălzirea globală, problemele de bio-etică și grija pastorală fata de migranți și refugiați.

Punctul culminant al întâlnirii a fost celebrarea noului an bisericesc (indiction), cand toti mitropoliții și arhiepiscopii au co-slujit in cadrul ​​Sfintei Liturghii, alaturi de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, și au semnat, la sfârșitul Sfintei Liturghii, codexul pentru inaugurarea noului an.

În încheierea Soborului, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și-a exprimat dorința de a convoca astfel de reuniuni mai frecvent.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.