In ziua de joi, 1 octombrie, la ora 07:15, Departamentul de Studii Biblice si Teologice din Colegiul Wheaton – (in apropierea Naperville, Illinois, SUA), va găzdui o proiectie a filmului “Patterns of Evidence”. După film, mai multi experti vor discuta despre evidentele prezentate in film (Daniel Block va modera discutia, la care participa Daniel Master și James Hoffmeier).
Evenimentul va avea loc la Centrul Billy Graham – Colegiul Wheaton 105, Barrows Auditorium. El este gratuit și deschis publicului.
“Patterns of Evidence” (Tipuri de dovezi: Exodul) este un film documentar lansat in 2014, despre noile descoperiri arheologice și teoriile considerate a fi relevante pentru povestea biblică a Exodului sclavilor evrei din Egipt, descrisa în Cartea Exodului din Biblie. Filmul este regizat de Tim Mahoney si a avut premiera la Festivalul de Film – Pan Pacific 2014.
Filmul “Patterns of Evidence” descrie numeroase descoperiri, printre care si cele arheologice care dovedesc ca evreii au locuit in Egiptul antic, si noi descoperiri istorice legate de cronologia evenimentelor din Exod. El mai prezinta, de asemenea, unele artefacte și documente din Egiptul antic, care au făcut obiectul unor dezbateri în rândul experților timp de mai multi ani de zile.
Filmul se bazeaza pe munca lui Pete Windahl, de la Mahoney Media, și a istoricului David Rohl, care a lucrat timp de mai mult de 10 de ani in găsirea dovezilor arheologice ale povestirii Exodului. Dovezile sunt aranjate în ordine cronologică, ele potrivindu-se cronologiei biblice și asiriologiei.
Filmul “Patterns of Evidence” prezintă interviuri cu arheologi, istorici, oameni de știință și cercetatori ai Bibliei; acești experți comenteaza pe marginea unora dintre descoperirile arheologice. Ei mai comenteaza, de asemenea, pe marginea rezultatelor constatărilor arheologilor si istoricilor, oferind unele analize despre modul în care aceste constatări demonstreaza autenticitatea narațiunii biblice a Exodului.
Filmul prezinta numeroase dovezi care susțin că perioada Exodului poate fi aproximata la anii 1450 înainte de Hristos, pe baza ambelor surse. Filmul prezinta numeroase elemente de importanță arheologică, care confirma această ipoteză. El plaseaza aceste evenimente, cu aproximatie, în perioada domniei lui Amenhotep II.
Ultima jumătate de oră prezinta parerile unor non-experți în studii biblice sau istorice, care au încercat sa evalueze argumentatia.
Filmul a dat nastere unor discuții din partea a diferiti comentatori și critici, pe marginea unora dintre subiectele istorice și ipotezele prezentate in film.
APROPO de film: ia-ti telefonul mobil, o camera de mana sau orice alt aparat de filmat ai la indemana si pune-te pe treaba! Participa si tu la Festivalul FILMUL ANULUI ORTODOX – FAO 2015 sau… VOTEAZA filmele deja inscrise (afli mai multe, dand click aici). [https://filmulanuluiortodox.ro/]