Intre Scaldatoarea Siloamului si Muntele Templului: podium monumental misterios, descoperit in cetatea lui David

(Foto: Gil Mezuman – Antichitatea Israeliana de Antichitati)Podium monumental, descoperit în cetatea lui David,

Săpăturile din cetatea lui David au scos la iveala o scară piramidala, despre care se crede că ar aparține unui podium din primul secol. Descoperirea a fost facuta de-a lungul străzii care uneste scăldătoarea Siloamului, cu Muntele Templului.

Autoritatea Israeliana de Antichități informeaza:

“Potrivit arheologilor Nahshon Szanton si Dr. Joe Uziel, care conduc de excavare în numele Autorității Israeliene de Antichități, structura expusa este unica. Până în prezent, o astfel de structură nu a mai fost găsita nici de-a lungul străzii, nici in alte numeroase săpături care au avut loc în Ierusalim și nici în altele pe care le stim in afara acestuia. Din acest motiv, utilizarea sa exactă rămâne enigmatica.

Structura este construita de-a lungul străzii, într-un loc care este clar vizibil din departare, pentru trecătorii care se indreptau spre Templu. Noi credem ca structura a fost un fel de podium monumental, care atragea atenția publicului, cand oamenii se deplasau pe jos pe strada principală a orașului. Ar fi foarte interesant de stiut ce se intampla aici acum 2000 de ani… Sa fi fost anuntate, aici, mesajele guvernului? Poate știrile sau comentariile, sfaturile și predici stradale; din păcate, nu știm.

Bliss și Dickie, doi arheologi britanici, care au descoperit o mică parte din această structură în urmă cu aproximativ 100 de ani, au crezut in mod eronat ca acestea ar fi fost trepte care duceau într-o casă care fusese distrusa. Ei ar fi cu siguranță încântați, dacă s-ar mai putea întoarce astăzi, sa o vada complet dezvăluita.

Știm din surse rabinice, ca existau ‘pietre’, care erau folosite în scopuri publice, în timpul perioadei celui de-Al Doilea Templu. Spre exemplu, o sursă citează ‘blocul licitației’, pe aceasta strada (Sifra, Behar 6).

În Mișna și Talmud, o “Piatra a revendicărilor” este menționată ca loc care exista în Ierusalim, în timpul perioadei celui de-Al Doilea Templu. Rabinii noștri ne învața: exista aici o piatra a revendicărilor, pentru Ierusalim. Cine pierdea ceva, gasea acel lucru acolo, și oricine gasea ceva, proceda la fel. Acesta din urma statea si proclama, iar fostul proprietar oferea semnele necesare de identificare și primea acel lucru inapoi (Bava Metzia 28: B)”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.