Biserica din Roma reactioneaza, in urma inmormantarii fastuoase a unui sef al mafiei

Cu ocazia unei inmormantari a unui “boss” (sef) din Roma, un episcop catolic italian, care se luptă cu mafia, le-a solicitat preotilor, sa dea dovada de mai mult “realism” și de o cunoaștere mai buna a zonei de care raspund din punct de vedere pastoral.

Episcopul “anti-mafie” Bregantini, apropiat al Papei Francisc, a acuzat clerul de ignoranta, în urma unei inmormantari controversate care a avut loc la Roma.

“Aceasta este o chestiune foarte gravă, dar poate ajuta în continuare Biserica, sa faca un pas înainte, si sa înțeleaga că răul este aproape de noi, și că, uneori, se poate afla chiar la altar”, a spus Episcopul Giancarlo Maria Bregantini, Arhiepiscop de Campobasso-Bojano, intr-un interviu pentru “La Repubblica”.

Mesajul episcopului a venit in urma unei inmormantari cu mare fast, a sefului mafiei – Vittorio Casamonica – in Biserica Bosco din Roma, joia trecută, pe 20 august 2015: o caleasca trasa de 6 cai, o coloana care arunca flori de tradafir, trafic paralizant în cartier, cantarile “Nașul”-ui, un elicopter care împrăștia petale rosii de trandafir deasupra oamenilor adunati pe treptele bisericii (acesta nu este un episod izolat), postere salutându-l pe “Regele din Roma” – îmbrăcat în alb – care cucerește “Paradisul”.

Licența pilotului de elicopter, al cărui zbor nu a fost autorizat, a fost “suspendata”.

Întrucat investigațiile la adresa mafiei în gestionarea Romei au dat nastere unui proces care vizeaza 59 de persoane, începând din 5 noiembrie, spectacolul a devenit unul foarte controversat.

Preotul a spus că nu știa despre cine era vorba și a afirmat că a celebrat totul “in numele milei”. Vicariatul de Roma s-a aratat jenat.

La rândul său, Bregantini crede că incidentul va ajuta Biserica, să aibă o vedere mai realista in teritoriu: “Mafia este o realitate teribila, dar prezenta in toata Italia”.

El crede că preotul a fost indreptatit sa savarseasca înmormântarea, dar a mai spus: “Suferim cu el și cu toată Biserica Romei, pentru ceea ce s-a întâmplat”.

El s-a mai referit la “cazuri similare”, care au avut loc in Calabria: “Mafia se foloseste de înmormântări și procesiuni violente, pentru a se afirma, pentru a-si impune puterea”.

Pentru episcopul Bregantini, ceea ce s-a întâmplat, poate “ajuta la purificare”:

“Chiar și Biserica are nevoie de purificare”.

Familia Casamonica a protestat împotriva etichetarii sale ca “mafie”, spunând că înmormântarea a avut loc în tradiția culturii proprii “rome”.

Vittorio Casamonica a murit la 65 de ani, după realizarea unui imperiu fondat – conform televiziunii italiene – “pe camătă și trafic de droguri”.

L’Osservatore Romano, in editia sa de ieri, a amintit, în același timp, apelurile Papei Francisc la convertire, vizavi de “incompatibilitatea radicală dintre mafie și Evanghelie”, și că, la Messa (Liturghia catolica) din 21 iunie 2014 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), în Piana di Sibari, in Calabria, Papa a spus ca cei care perseverează “pe această cale a răului” și nu se pocăiesc, “nu sunt în comuniune cu Dumnezeu, ci sunt excomunicati”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.