Ortodocsii din Sitka, in stare de soc: trei pictori, prinsi sub pamant, in timpul unor alunecari de teren

Timp de două săptămâni, Pr. Protopop Michael Boyle și credincioșii din Catedrala ortodoxa Sfântul Arhanghel Mihail din Sitka, Alaska, s-au rugat pentru contenirea ploilor torențiale, care au inundat regiunea și subsolul structurii istorice a catedralei lor.

“Catedrala, care se afla în mijlocul zonei de jos a orasului, a fost cruțată de alunecările de teren, care au afectat în mod semnificativ zona, mai ales in ultimele 48 de ore”, a spus Pr. Michael, in urma cu o zi.

“Suntem recunoscători lui Dumnezeu, că niciuna dintre icoane sau artefactele care au apartinut Sfantului Inochentie, nici alte obiecte sfinte, nu au fost deteriorate sau afectate de apă”, a adaugat Pr. Michael.

“Cu toate acestea, prin cupola principala a catedralei a început să se infiltreze apa, asa incat podeaua din interior este plina de galeti si prelate”.

In Sitka a fost declarata stare de urgenta, guvernatorul Bill Walker vizitand orașul si examinand gradul de devastare, în această săptămână.

“Am avut trei alunecari de teren majore, dintre care una a cuprins cu totul și a îngropat o casă sub tone de murdărie și de molizi”, a spus Pr. Michael.

“Casa nu a fost inca găsita, iar salvatorii nu au aflat nimic legat de cei trei pictori care se aflau in interiorul casei, la momentul alunecarii.

Credinciosii nostri si cei 9.000 de locuitorii ai orășelului sunt în stare de șoc, cei trei pictori fiind prieteni ai enoriașilor nostri și ai multora dintre locuitorii orașului”.

În acelasi timp, alte familii au fost evacuate din casele lor, ca măsură de precauție împotriva alunecarilor de teren în curs de desfășurare.

Credinciosii isi fac griji, inca, pentru catedrala lor ortodoxa: “Pe parcursul ultimelor două săptămâni, subsolul catedralei a fost închis, și a fost oricum o provocare sa pastram subsolul uscat, fără apă și departe de mucegai”, a spus părintele Michael.

“Odata cu furtuna severa si furioasa a acestor ultime două zile, subsolul a fost lovit din greu, apa provocand pagube majore. Ieri, am pompat spre exemplu 4500 de litri de apă, și mai avem aproximativ 2500 de litri care încă așteaptă să fie scosi”.

Preasfințitul Episcop David de Sitka și Alaska, care este conștient de aceste incidente si de cele mai recente nevoi ale catedralei, a solicitat o evaluare a eventualelor anomalii ale structurii inițiale a catedralei, care s-ar putea adăuga la problemele actuale.

Construita din busteni de molid, cu dulgheri finlandezi calificați, între anii 1844 și 1848, catedrala-reper a fost proiectata chiar de Sfantul Inochentie, care, de asemenea, a fabricat si ceasul care înfrumusețeaza turnul clopotnitei. Prezenta catedrala este, insa, o reconstrucție fidelă a clădirii originale, care a ars din temelii pe 2 ianuarie 1966. La momentul respectiv, peste 95% dintre icoanele originale și obiectele liturgice de neînlocuit, din secolele XVIII-XIX, opere de arta religioasa din Rusia, inclusiv Icoana Maicii Domnului-Sitka au fost salvate de 100 de localnici, care au format un “lanț” uman salvator, pentru tot ceea ce se afla in catedrala lor incendiata.

“Rămânem asigurati de ajutorul lui Dumnezeu și de îndurarea Lui iubitoare pentru cei care si-au pierdut viața și pentru familiile lor, cat și pentru cei care au fost strămutati”, a declarat plin de speranță părintele Michael.

“Suntem binecuvântați să trăim într-un orășel în care, atunci când se întâmplă așa ceva, toată lumea sare in ajutorul vecinilor sai. Ii invitam pe toti sa se roage și le mulțumim tuturor, pentru sprijinul pe care l-am primit deja”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.