Siria: SUA neaga ca ar colabora cu gruparea islamista Ahrar Al-Sham

Statele Unite ale Americii au negat ca ar colabora sau ca ar acorda ajutor gruparii islamiste Ahrar Al-Sham din Siria, pe fondul rapoartelor ca grupul militant ar fi devenit mai puternic și ca ar avea legături strânse cu aliatul SUA, Turcia.

Conform Sputnik, unii analisti occidentali și foști oficiali au pledat, totusi, pentru o colaborare mai strânsă cu Ahrar Al-Sham.

În luna iulie, fostul Ambasador al SUA în Siria, Robert Ford, sugera că Statele Unite ar trebui sa se angajeze într-un dialog politic cu Ahrar Al-Sham, despre cum să formeze un guvern mai bun post-Assad.

“Statele Unite nici nu au lucrat si nici nu au furnizat asistență gruparii Ahrar Al-Sham”, a declarat, ieri, un oficial al Departamentului de Stat (foto: logo).

“Deși Statele Unite nu au desemnat gruparea Ahrar Al-Sham drept organizație teroristă străină, continuam să fim preocupati de relațiile grupului cu organizațiile extremiste”.

Ahrar Al-Sham a luptat alături de grupuri extremiste, cum ar fi Frontul al-Nusra, împotriva armatei siriene, dupa izbucnirea războiului civil din țară în 2011.

Ahrar Al-Sham a fost menționat, alaturi de grupul afiliat la Al-Qaeda, Frontul Al-Nusra, ca tintind “femeile și copiii, care pot fi luati ca ostatici si folositi in schimburile de prizonieri”, potrivit Departamentului de Stat.

Reprezentantul liderului al-Qaeda (Ayman al-Zawahiri) in Siria, Abu Khalid al-Soury, a fost membru al Al-Sham Ahrar, dar a fost ucis în timpul luptelor grupului extremist, se arata intr-un raport al Departamentului de Stat, din 2013, citat de Sputnik si realizat pe tema terorismului.

Peste 250.000 de persoane au fost ucise, de la începutul conflictului sirian, potrivit estimărilor ONU.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.