Grecia: Tsipras isi anunta demisia, dupa ce o parte din partid porneste la lupta

Platforma de Stânga a partidului SYRIZA, din Grecia, instituie un front democratic împotriva acordurilor cu creditorii și în favoarea anularii unei mari parti din datoria Greciei.

Platforma de Stânga a partidului SYRIZA, condusa de fostul Ministru al Energiei din Grecia, Panayiotis Lafazanis, a declarat într-un comunicat emis ieri, ca intelegerile Primului-Ministru grec Alexis Tsipras (foto) cu creditorii sunt “complet și radical diferite față de angajamentele de până în prezent și de luptele duse de SYRIZA”.

Aripa de stanga a partidului SYRIZA, condus de Tsipras, a promis să revizuiască măsurile de austeritate din Grecia, nepopulare, chiar cu populația, după asigurarea victoriei în alegerile parlamentare din ianuarie.

Când al doilea program de salvare a Greciei a expirat, pe 30 iunie, negocierile cu creditorii au stagnat, însă, în cele din urmă, Atena a ajuns la un acord cu creditorii săi, convenind asupra reformelor de austeritate, printre care si taierea din pensii.

Eurogrupul a aprobat o a treia transa, de 86 miliarde de euro, pentru salvarea Greciei, pe 14 august.

Tsipras, care se confrunta cu aceasta disidenta anti-austeritate, in partidul sau, si-a anunțat ieri demisia, pentru a deschide posibilitatea alegerilor generale anticipate, în încercarea de a asigura suport noului acord de salvare cu creditorii țării.

Potrivit ultimelor rapoarte mass-media, Grecia ar putea organiza alegeri parlamentare anticipate, cel mai curând pe 20 septembrie.

Platforma de Stânga a SYRIZA, care numara acum 30% din locurile Comitetului Central de Partid, intenționează să se opuna tuturor acordurilor cu creditorii.

Într-un referendum la nivel național, din iulie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), majoritatea grecilor a votat împotriva unui plan de salvare propus de creditori, care conținea măsuri stricte de austeritate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.