Negocierile dintre Bisericile Ortodoxe din Serbia si Macedonia vor fi reluate in septembrie

(Foto: Arhiepiscopul de Ohrid si Macedonia)

Negocierile dintre Biserica Ortodoxa a Serbiei și cea din Macedonia – care nu este recunoscuta de alte Biserici Ortodoxe – vor începe în luna septembrie a acestui an.

Scopul discuțiilor este marcat de situația canonică a Bisericii Ortodoxe din Macedonia.

Secretarul de presă al Sinodului Bisericii Macedonene, Mitropolitul Timotei de Debar și Kičevo, a anunțat că vor avea loc consultări între cele două Biserici, legate de reluarea negocierilor suspendate timp de 12 ani.

Cu toate acestea, o data exactă și locul in care se vor purta discuțiile, nu au fost încă stabilite.

“Negocierile vor începe în luna septembrie. Compoziția comisiei care va reprezenta Biserica Ortodoxă a Macedoniei a fost deja stabilita. Până în prezent, nu putem dezvălui, care va fi poziția Bisericii noastre în negocierile cu Biserica Ortodoxă Sârbă”, a declarat Mitropolitul Timotei.

Alaturi de acesta, aflam ca vor participa si Mitropolitul Petru de Prespa și Pelagonija, Mitropolitul Naum de Strumica și Episcopul Clement de Heraklea.

Din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe, sunt asteptati sa participe Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru și Litoral, Episcopul Irineu de Backa și reprezentantul Arhiepiscopiei de Ohrid (a Bisericii Ortodoxe Sârbe), implicat în negocieri.

Potrivit unor surse neoficiale, partea sârbă va insista pe “Acordurile din Niš”, din 2004, prin care i se recunostea, “Bisericii Ortodoxe din Republica Macedonia”, un statut de autonomie în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe, în timp ce partea macedoneană va insista asupra unui statut care sa-i acorde independența absolută si autocefalia, cu un nume oficial de “Biserica Ortodoxă Macedoneană – Arhiepiscopia de Ohrid”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.