Utilizarea dronelor: strategia SUA provoaca nelinisti

Strategia SUA privind utilizarea dronelor (aparate de zbor fara pilot – foto) subminează adesea suveranitatea altor țări, putand risca chiar securitatea SUA, considera un activist in domeniu, Ed Kinane, care a facut aceasta declaratie, in ultimele ore, pentru publicatia Sputnik.

Luni, Wall Street Journal a raportat că Pentagonul va efectua cu 50% mai multe misiuni aeriene de supraveghere fără pilot, pe zi, în următorii patru ani, deasupra zonelor reale sau potențiale de luptă, in Marea Chinei de Sud, Ucraina, Irak, Siria și Africa de Nord.

“Mă opun oricarei extinderi a dronelor militare, atât dronele de supraveghere letale și neletale încalcand adesea suveranitatea națiunilor”.

“Dronele militare au tendința sa submineze securitatea națională SUA, prin generarea urii față de Statele Unite ale Americii, prin accelerarea proliferarii dronelor si în alte parti, prin extinderea zonelor de conflict,(…) subminând dreptul internațional”.

Armata SUA se bazeaza tot mai mult pe drone, pentru a efectua operațiuni în Afganistan, Pakistan, Libia, Siria și Irak. Criticii au acuzat practica, din motiv ca se face responsabila de uciderea unui număr semnificativ de civili, și de distrugerea unor infrastructuri care nu aveau legătură cu teroriștii.

“Datele rezultate din supravegherea cu drone sunt dubioase și ambigue. Acest lucru este demonstrat pe larg de numărul mare de victime ucise din greseala și de numărul mare de cautari ale tintei, fara succes”.

Planul american mai prevede, de asemenea, creșterea numarului loviturilor aeriene ale avioanelor letale fără pilot, potrivit raportului Wall Street Journal.

Datele colectate de către Biroul de Investigații Jurnalistice arată că dronele SUA au provocat uciderea accidentala a până la 1.000 de civili în Afganistan, Pakistan, Somalia și Yemen, în ultimii zece ani.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.