Wednesday 19 august 2015

Icoana Maicii Domnului de pe Don va fi adusa in procesiune in Manastirea Donskoy

Cu ocazia serbarii hramului, in Mănăstirea stavropighială Donskoi (aflata sub ascultarea directa a Patriarhului), va sosi Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de pe Don.

Pe 1 septembrie 2015, la Sărbătoarea Icoanei Maicii lui Dumnezeu de pe Don, în Moscova vor avea loc evenimente deosebite.

În mod tradițional, in Mănăstirea Donskoi va fi adusa, din Galeria Tretyakov, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de pe Don, pentru ca toti credinciosii sa se poata inchina la ea.

Icoana facatoare de minuni va rămâne in Catedrala Mare a Manastirii Donskoi, din 30 august si pana pe 2 septembrie. În tot acest timp se vor face rugăciuni cu citirea Acatistului Icoanei Maicii Domnului de pe Don.

Slujba Sfintei Liturghii, in ziua de sarbatoare, va fi oficiata chiar de catre Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Kirill, în Catedrala Mare a Mănăstirii.

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de pe Don a fost pictată de Cuviosul Teofan Grecul. La Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, pe 8 septembrie 1380, icoana a insotit Armata Rusa in bătălia de la Kulikovo, fiind puternic ajutatoare, astfel incat tatarii au fost pusi pe fuga.

De atunci, Maica lui Dumnezeu de pe Don a fost venerata ca apărătoare a Patriei. În 1591, in cinstea acestei icoane, a fost infiintata Manastirea Donskoy din Moscova. De atunci, au loc procesiuni anuale in Moscova, la care au participat, altadata, tarii rusi și membrii Casei Regale.

După renașterea Mănăstirii Donskoi, a fost reînviata tradiția de a purta Icoana de pe Don în procesiune, spre manastire, pentru închinare si rugăciune.

În 2010, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, data de 1 septembrie, ziua Maicii Domnului de pe Don, a fost declarata sărbătoarea principală a cazacilor ortodocsi.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile