Dezvaluiri din Testamentul Sfantului Cuvios Gabriel: rugaciuni speciale, pentru anumite situatii

Va prezentam, mai jos, un extras din viața Sfantului Cuvios Gabriel, scris in 1915 de către Arhimandritul Simeon (Kolmogorov). Cuviosul staret Gabriel a lăsat fiilor sai un Testament Duhovnicesc, scurt, dar foarte eficient. Valoarea sfaturilor practice ale acestuia, consta în faptul că Testamentul contine întreaga experiență a activitatii duhovnicesti a sfantului. Testamentul tradeaza o mare iubire pentru credinta si cinstirea Domnului și, fără margini, pentru Maica Sa…

“Am sa va las ca moștenire, bogății mari și fara de sfarsit. Nu sunt destul pentru toata lumea, dar trebuie să se folositi in castig si sa nu va indoiti. Oricine va fi destul de înțelept sa se foloseasca de această moștenire, va vietui fără ratacire”.

“În primul rând: atunci când cineva se simte păcătos și fara vreo cale de ieșire, să se închidă singur în chilia sa și sa citeasca mai intai Canonul și apoi Acatistul dulcelui Iisus Hristos, iar lacrimile lui ii vor fi un remediu intaritor [reconfortant]”.

“În al doilea rând: atunci când cineva se află în mijlocul nenorocirilor de orice fel, să citeasca cu implorare Canonul Maicii Domnului, pentru tulburarea de multe ispite, și toate nenorocirile lui vor trece neobservate, spre rușinarea celor care l-au asaltat”.

“In al treilea rand: când cineva are nevoie de iluminarea interioară a sufletului, lasă-l să citească Catisma 17 (din Psaltirea Maicii Domnului), cu atenție, iar ochii sai interiori se vor deschide”.

“Va urma rezultatul a ceea ce este scris. Va aparea o dorinta de curățare mai frecventa a conștiinței, în spovedanie, și de impartasire cu Sfintele Taine, cu Trupul și Sângele lui Hristos. Se va manifesta virtutea milei fata de altii, astfel încât nu va mai exista dispret, ci mai degrabă suferinta si rugaciune pentru acestia.

Apoi, va aparea teama interioara de Dumnezeu, în care se vor dezvalui, ochiului interior al sufletului, faptele Mântuitorului – cum a suferit pentru noi și ne-a iubit.

Va aparea plinatatea dragostei pentru El, iar prin puterea Duhului Sfânt, veti învața lucrarea ascetică și cum să faceti cu rabdare voia Sa.

În răbdarea noastră, vom percepe și simți în noi înșine venirea Împărăției lui Dumnezeu, în puterea Sa, și vom împărăți împreună cu Domnul și vom deveni sfinti”.

“Vom vedea falsitatea și păcatul în lume, dar numai prin ochii Mântuitorului, și vom lua parte la adevăr doar întru El”.

Aceste cuvinte, ale unui mare ascet canonizat de Biserica Ortodoxa Rusa, pot servi ca ilustrare a ceea ce reprezinta principala prioritate în viața duhovniceasca a unei persoane ortodoxe.

Rugăciunile Cuviosului nu sunt unele “speciale”, dar faptul ca preoții sunt intrebati, destul de frecvent: “Există vreo rugăciune specială pentru această ocazie?”, ne-a facut sa vi le prezentam mai sus.

Ele sunt cunoscute persoanelor care frecventeaza Biserica, auzindu-le de multe ori acolo. S-ar putea, insa, sa se intample acest lucru, cateodata, mult prea mecanic sau, pur și simplu, fără prea multa dragoste…

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.