Cateva secrete din teologia bunicii: ce facem cu lucrurile noi pe care ni le cumparam?

Un lucru nou ar trebui sa treaca, mai intai, pe la biserica!

Intr-un articol intitulat: “N-am citit niciodata asta intr-un Catehism”, Biserica Ortodoxa din America a amintit, in aceste zile, intr-un numar al revistei “Acoperamantul”, al Manastirii rusesti “Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului”, unele obiceiuri care se practicau in vechime in Biserica Ortodoxa, in mod traditional.

Astfel, multi oameni pot spune chiar si astazi ca au ajuns la credinta prin bunica lor. Rusii chiar au numit aceasta, o “telogie a bunicii”, sau “Babo-logie” (cuvant “baba” – “babusca” insemnand in limba rusa “bunica”) – ne aminteste articolul citat.

Dintre cele cateva practici, care sunt inca foarte valabile si astazi, tinem sa va amintim cateva care tin de momentele noastre de bucurie: ce-ar fi sa spunem ca, in sfarsit, am reusit sa ne cumparam o imbrăcăminte nouă, o pereche noua de pantofi, o noua masina, sau chiar o casă…

Stiati ca, pentru prima data, chiar si hainele si pantofii noi se purtau, in vremuri stravechi, la biserică? Exista sentimentul că aceste haine sunt inchinate, astfel, lui Dumnezeu și ca trebuie să fie purtate mai intai în situații de cinstire.

Aceeași interpretare trebuie aplicata si in cazul unei masini noi. Atentie, există o binecuvântare în cărțile de slujire ale Bisericii, speciala pentru asta!

Astfel, primul loc in care ar trebui sa fie dusa o masina noua, nu este in niciun caz acasa la prieteni, sau la rudele interesate de asta, ci… la preot, pentru rugăciunile de binecuvantare a folosirii ei și pentru ferirea pasagerilor de accidente.

De asemenea, stim că preoții binecuvânteaza casele la Sarbatoarea Botezului Domnului… dar, un crestin care are “teologia bunicii”, nicidoata nu s-ar putea muta într-o locuinta nouă, înainte ca ea sa fie binecuvântata de către preot.

Atentie, pentru cei care isi construiesc case, există chiar și o rugăciune pentru binecuvântarea temeliei acesteia (inca de la turnarea fundatiei)!

Ce-ar fi sa tineti cont de asta? Ne-am gandit ca este bine de amintit si de stiut…

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.