Rânduieli, cum postim si alte indicatii despre perioada Triodului (introducere)

În prima săptămână din Triod nu se posteşte. Această rânduială este prevăzută în Biserica noastră ca o pregătire treptată pentru vremea Postului cel Mare.

Această perioadă a Triodului, care ţine 10 săptămâni, începând cu Vecernia din Duminica Vameşului şi Fariseului şi terminând cu rânduiala din Sâmbăta cea Mare înainte de Învierea Domnului, este o perioadă specială de pregătire, de pocăinţă pentru întâmpinarea celei mai mari sărbători creştine, care este Învierea Domnului.

Aşadar, zilele de miercuri şi vineri din această săptămână sunt zile de harţi, adică sunt zile în care se poate mânca de dulce. Săptămâna a doua este una obişnuită, cu postire miercurea şi vinerea, iar cea de-a treia săptămână a Triodului, care precede intrarea în perioada Postului Mare, este cunoscută ca Săptămâna brânzei, atunci fiind dezlegare la lapte, brânză, ouă şi peşte în toate zilele, inclusiv miercurea şi vinerea.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.