Sunteti manipulati ON-LINE: Guvernul Marii Britanii foloseste tehnici de psihologie operationala
Sunteti manipulati ON-LINE: Guvernul Marii Britanii foloseste tehnici de psihologie operationala
În luna august 2013, Chris Chambers, profesor de neurostiinte cognitive la Scoala de Psihologie din cadrul Universitatii Cardiff, scria un articol pentru “The Guardian”, in care sugera:
“Psihologia ne avertizează că viitorul in supravegherea universala va fi, de fapt, o lume lipsita de vreun lucru care sa fie atat de interesant incat sa fie spionat”.
“Un peisaj autoritar bej, în care ne-am pierdut capacitatea de a ne relaxa, de a inova sau de ne asuma riscuri… O lume în care am renunta chiar si la ultima noastră reduta in aparare – capacitatea de a privi înapoi și a ne întreba: De ce, oare, am făcut asta?”.
Desi aceste tendinte ‘de viitor’ sunt evidente deja inca din zilele noastre – si ajungem sa intelegem astazi, mult mai bine de ce Biserica deranjeaza atat de mult, prin invitatia ei la eliberare de sub jugul lumii, la deschidere, inovatie si parasirea lumii acesteia (iesirea din turma fara vointa si ordonata) – totusi, metodele prin care se ajunge la acest sumbru viitor al lui Chambers, continua sa fie in mod activ aplicate, implicand: branding-ul, nisele de marketing, plasarea de produse, comportamentul de turma, segmentarea pietei, relatiile publice, publicitatea virala, marketingul de Internet/digital/on-line, e-marketingul si publicitatea. Acestea toate sunt folosite de catre psihologii Departamentului Guvernamental de Comunicatii din Marea Britanie, în scopul declarat al… manipularii on-line a persoanelor si imbunatatirii supravegherii in masa prin tehnici de publicitate si marketing.
Dezvaluirea a fost facuta in cadrul ultimelor dezbateri pe marginea tehnicilor psihologice in urmarirea si manipularea oamenilor, toate reflectate intr-un raport recent al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, din Marea Britanie.
Evaluarea recentă a Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului din Marea Britanie a ridicat întrebări asupra legilor in vigoare in Marea Britanie, cu privire la interceptarea datelor din comunicații, care: “permite interceptarea in masă” și “nu prezinta garanții suficiente împotriva imixtiunii arbitrare în dreptul la viața privată”.
Raportul sugerează ca Marea Britanie ar trebui să isi revizuiască legislația anti-terorista.
“Ar trebui luate măsuri care sa asigure că nu exista vreo ingerință în dreptul la viața privată, conform cu principiile legalității, proporționalității și necesității, indiferent de naționalitatea sau locul persoanelor ale căror comunicații sunt sub supraveghere directă” – arata raportul.