Ansamblul Spicul, la centenarul Bisericii din Dorobantu, inainte de… Hora Mare din Calarasi (foto)

Membrii Ansamblului Folcloric “Spicul” din Dorobanțu – județul Călărași, împreună cu coordonatorii lor, au participat la Sfânta Liturghie Arhierească ocazionată de sărbătorirea a 100 de ani de la sfințirea Bisericii parohiale cu hramul “Sfinții Voievozi”.

«Zidirea s-a început în 1910 cu ajutorul locuitorilor Satului Dorobanţul şi cu alte ajutoare prin stăruinţa unui comitet şi s-a sfinţit azi 1915 în primul an de domnie a M. S. Regelui Ferdinand I, în al IV lea an al arhipăstoriei I.P.S. Mitropolit Primat D.D. DR Conon Arămescu Donici, prim ministru al ţării fiind d-l. Ioan I.C. Brătianu, iar ministru al cultelor şi instrucţiunei publice d-l. Ioan Gh. Duca, membri comitetului, Marin Martinovici, Dan Constandin, Lache Dobre”.» – spune textul pisaniei.

În costume populare realizate cu multă măiestrie artistică, păstrând culorile și tehnica de lucru manual al straielor românești de sărbătoare, dansatorii Ansamblului Folcloric “Spicul” au umplut biserica parohială, alături de membrii comunității locale și din vecinatate.

“Am vrut să fim alături de părinții și frații noștri, la centenarul bisericii, deși suntem puțin emoționați, pentru că în această seară vom dansa la “Hora Mare” în Călărași” – a subliniat Cosmina, una din membrele ansamblului.

Înființat în urmă cu trei ani, ansamblul a încântat, prin prestația lui, atât spectatorii din țară, cât și pe cei din străinătate, aducând acasă numeroase diplome și premii.

“Suntem 28 de dansatori, toți din Școala Generală, cei mai mulți suntem acum în clasa a VIII-a, dar am început de când eram în clasa a V-a; am fost de curând în Turcia, vom pleca în Grecia, am dansat și în țară, la Dichiseni, la Nana și în multe alte locuri, ca să arătăm lumii dansurile noastre populare românești.” – mai spune Cosmina, pentru reporterul Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Tinerii sunt instruiți de doi profesori din comuna alăturată, Grădiștea.

“Domnii profesori ne arată pașii, în rest, are grijă și se ocupă de tot ce este legat de noi – costume, spectacole, repetiții – doamna bibliotecară, Tudorița Chiru.” a subliniat Denisa Stoian, tot din clasa a VIII-a.

Copiii au fost remarcați și apreciați de către Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, care a săvârșit cu această ocazie Sfânta Liturghie Arhierească, alături de Părintele Vicar Rafail Mîț, de numeroși preoți și diaconi, și care a ținut să sublinieze, în cuvântul Său de încheiere, importanța lucrarii acestor copii devotati, din ansamblul folcloric, pentru comunitate, ca păstrători ai tradițiilor locale, binecuvântându-i și dăruindu-le acestora cruciulițe și iconițe sfințite.

Evenimentul a fost transmis in direct de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, iar inregistrarea integrala poate fi vizionata target=“_blank”>dand click AICI! [

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.